Na svečanoj akademiji ''Kod kneza na balu'' Dučićeva nagrada uručena pjesnikinji Zlati Kocić | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Na svečanoj akademiji ''Kod kneza na balu'' Dučićeva nagrada uručena pjesnikinji Zlati Kocić

Izvor: Grad Trebinje | Datum:06.11.2022.

U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje je održana svečana akademija „Kod kneza na balu“, centralni program 55. „Dučićevih večeri poezije“, na kojoj je uručena i Dučićeva nagrada za 2022. godinu pjesnikinji Zlati Kocić.

 

U pozdravnoj besjedi u ime domaćina gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da nema pjesnika koji je od Dučića presudnije uticao na kulturni, ali i sveukupni razvoj, mjesta u kome je rođen.

 

„Upućujem vam srdačne pozdrave u ime ovog grada i njegovog naroda, koji je, kako reče Jovan Dučić ‘knjige i nauke, uvijek žedan bio’, a čije nas djelo i ime, evo već 55 godina okupljaju u Trebinju. Zahvaljujući i ovoj manifestaciji, geografska periferija postala je središte duhovnosti i kulture, a koje su i najbolji čuvari imena, tradicije i prostora na kome vijekovima bitišemo“, kazao je Ćurić.

 

 

On je dodao da danas, nakon punih 79 godina od Dučićevog prelaska u knjige i sjećanje, kao da nikad nismo dosljednije bili na njegovom putu.

 

„Tu ne mislim samo na njegovo književno djelo i poeziju, nego na njegovu viziju i projekat koji je nazvao i započeo da realizuje Trebinje – grad kulture. Danas, slobodno mogu reći, kultura je u Trebinju bila osnova na kojoj smo gradili i izgradili ekonomski razvoj, posebno u turizmu, u oblasti, u kojoj, po rezultatima prednjačimo, ne samo u regionu. Taj kulturni koncept za Trebinje se pokazao kao uspješan, jer smo išli putem čovjeka koji je svojim životom i djelom, otvorio perspektive za koje nismo ni slutili da postoje“, rekao je Ćurić.

 

 

Prema riječima gradonačelnika Ćurića „Dučićeva nagrada“ dodjeljuje se onim stvaraocima koji su dosegli pjesničke vrhunce u okviru našeg jezika i književne tradicije i koji su se upisali zlatnim slovima u našoj književnoj baštini.

 

„Kao što znate, dobitnik ‘Dučićeve nagrade’ za 2022. godinu je pjesnikinja Zlata Kocić. U ime Grada Trebinja i ‘Dučićevih večeri poezije’ čestitam Zlati Kocić, laureatu Dučićeve nagrade. Zlata Kocić se ovom nagradom uvrstila u red najuglednijih imena naše književnosti, ‘čije se djelo’, kako stoji u odluci žirija o dodjeli nagrade, ‘na poseban način dotaklo sa Dučićevim djelom’. A, sada, po tradiciji, ključeve našeg grada predajem pjesnicima na čelu sa ovogodišnjim dobitnikom Dučićeve nagrade, a ‘Dučićeve večeri poezije’ proglašavam otvorenim“, naveo je Ćurić.

 

O bogatom stvaralačkom opusu Zlate Kocić govorio je akademik Jovan Delić koji je istakao da je poezija za Zlatu Kocić sublimat sublimata, koji počiva na principu sklada i kohezionih sila.

 

 

„Ona u sebi zgušnjava energiju riječi, misli i muzike, ona je jedinstvo trojstva. To jedinstvo nigdje nije tako ostvareno kao u poeziji, otuda kod Zlate Kocić pobuna protiv obesmišljavanja svijeta i poezije, protiv poricanja smisla životu, poeziji i svijetu. Poezija nastoji da sačuva sposobnost dječijeg ushićenja, da razvije osjetljivost na ljepotu i saosjećanje za tuđu patnju. Pisanjem pjesnik mora da dostigne i sačuva jezgrovitost, pa pjesnikinja poredi pisanje pjesme sa lomljenjem oraha. Autentičnost je elementarno pjesnikovo svojstvo, pjesnik ili ima autentičan glas ili nije pjesnik“, rekao je Delić.

 

On je dodao da je ona prepoznatljiva i kada pjesnik mijenja ritmove, otuda i shvatanje da je pjesnički rukopis dat kao što je čovjeku dato lice.

 

„Rukopis se može dotjerivati, kao lice šminkom, ali se u njemu uvijek ogleda pjesnikova duša“, kazao je Delić.

 

U besjedi o Dučiću – koja po tradiciji pripada novom laureatu – pjesnikinja Zlata Kocić je rekla da je Dučić kristalno čist kad se obraća Bogu, aktiviran do poslednjeg svog atoma kad se okrene moru, vodi, nebu.

 

 

„Pa makar i bilo gore prazno dole pusto, on će ugledati dve osamljenosti dušu i beskonačnost. Kad o duši peva, i o poeziji, ženi, ženi-pesmi, on je obasjan ili setan, bolan, ali uvek iluminantan“, istakla je Kocić.

 

Ona je dodala da Dučića zanimaju neprekidne promjene, govor mora, različit u svakom trenutku.

 

„Kao što je Bog uvek nejednak i drugačiji u svakoj stvari. Osluškuje tišinu, koja nije prazna već puna do prskanja. Naporedo zumira zbivanja i stanja duha, jedno kroz drugo. Pesma može da ima naslov Jablanovi, i oni jesu tu, i jesu povod, ali suštinski poriv je dokučiti i iskazati stanje duha: ‘Ja se noćas bojim sebe i ja strepim sam od svoje seni’. Kompleksno je sve, jer sve počiva na sveopštoj promenljivosti, na dvogubosti, jednoznačnog nema“, navela je Kocić.

 

 

U umjetničkom programu svečane akademije nastupili su: hor „Braća Baruh“ iz Beograda pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, glumci beogradskog Narodnog pozorišta – Biljana Đurović i Siniša Ubović, Vasa Stajkić – prvak opere Narodnog pozorišta iz Novog Sada, Vuk Zekić – solista opere Narodnog pozorišta iz Beograda, Borko Milojković – pijanista Narodnog pozorišta iz Beograda i Miloš Zubac – kantautor iz Novog Sada.

 

 

 

I ovogodišnje 55. „Dučičeve večeri poezije“ biće završene tradicionalnom pjesničkom večeri „Na Dučićevom putu“ na kojoj će danas u Kulturnom centru, od 19.00 časova, učestvovati dvadesetak pjesnika iz RS, Srbije i Crne Gore: Radomir Andrić, Zlata Kocić, Miroslav Aleksić, Vidak Maslovarić, Mato Uljarević, Zoran Kostić, Đorđe Nešić, Selimir Radulović, Živojin Rakočević, Mirjana Bulatović, Dejan Aleksić, Gordana Boranijašević, Vera Basor i Zdravka Babić.

 

Pokrovitelj manifestacije „Dučićeve večeri poezije“ je Grad Trebinje i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: