NAJAVA: DOKUMENTARNI FILM ''TRNJE I LOVORIKE OLGE ILIĆ'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

NAJAVA: DOKUMENTARNI FILM ''TRNJE I LOVORIKE OLGE ILIĆ''

Izvor: KC Trebinje | Datum:11.11.2022.

U bioskopu Kulturnog centra Trebinje, u srijedu, 16. novembra u 20 časova biće prikazan dokumentarni film “Trnje i lovorike Olge Ilić”, rediteljski debi Jelene Stojanović.

Dokumentarni film “Trnje i lovorike Olge Ilić” prati burnu biografiju Olge Ilić, najveće niške pozorišne glumice svih vremena, a danas gotovo zaboravljene Olge Ilić.

Olga Ilić je rođena 5. februara 1880. godine u Solunu. Jedna od najvećih srpskih glumica, prvi ženski Hamlet na Balkanu, prvi srpski pozorišni reditelj i izvanredan interpretator sevdalinki. Umrla je zaboravljena, u bijedi u staračkom domu u Beogradu 17.januara 1947. godine.

Pored obilja arhivskog materijala: fotografija, novinskih članaka, pozorišne kritike, Stojanović se u filmu velikim dijelom oslanja i na samu autobiografiju Olge Ilić, “O njoj koja se ne vraća”, rijetkom dokumentu koji svjedoči o kulturnim i društvenim zbivanjima sa kraja devetnaestog i početka dvadesetog vijeka u Srbiji i na Balkanu.

Film je protkan i originalnim muzičkim zapisima, gdje čujemo Olgin glas sa ploča starijih od sto godina.

Ulaz je besplatan.

Projekciju dokumentarnog filma “Trnje i lovorike Olge Ilić” organizuje Kulturni centar Trebinje.

 

Dobro došli!


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: