Nova predstava Gradskog pozorišta na festivalskoj premijeri | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nova predstava Gradskog pozorišta na festivalskoj premijeri

Datum:23.04.2015.

slijepa ulicaAnsambl Gradskog pozorišta Trebinje nastupiće ove sedmice na dva festivala sa novom predstavom „Slijepa ulica“, koju su po motivima tri dramska predloška režirali Željko Milošević i Vladan Popović.

Oni će se sutra predstaviti publici u Konjicu, na 13. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Bosne i Hercegovine, a već u nedjelju putuju u Šabac gdje će nastupiti na festivalu „Maska Fest“.

Devetočlani podmlađeni ansambl Gradskog pozorišta nedavno je održao javnu generalnu probu nove predstave, a zvanična premijera za trebinjsku publiku u Kulturnom centru Trebinje zakazana je za 11. maj.

reditelji                Reditelji Željko Milošević i Vladan Popović

Jedan od reditelja ostvarenja Željko Milošević za radiotrebinje.com kaže da je predstava rađena kao dramaturški kolaž tekstova „Dragi tata“ Milene Bogavac, „Kuća“ Ljudmile Razumovske i „Porodične priče“ Biljana Srbljanović, te da se bavi životom mladih u nevremenu sociopatoloških anomalija.

„Kroz predstavu pokušali smo da apostrofiramo neke od posljedica vremena u kojem živimo po živote onih koji tek dolaze. Tu mislim na odnos prema mladim ljudima i na sve one anomalije vremena i okruženja u kojem odrastaju, a koje oni uzimaju kao normative ponašanja i što potom svojim životima svjedoče kao nešto prihvatljivo i normalno. Poruka predstave je svojevrsno upozorenja starijima – kakvo je zaista nasljeđe njihovog neodgovornog ponašanja onima koje zovemo našim najdražima – djeci“, istakao je Milošević.


KRATAK OPIS PREDSTAVE

…U savremenom društvenom sistemu urušenih i korumpiranih moralnih, duhovnih, etičkih, estetskih, rječju – opšteljudskih vrijednosti u cjelini, svjedoci smo bizarnih i divljih anomalija koje progresivno bujaju i, poput otrovnog i destruktivnog korova – zadiru duboko u tlo naše stvarnosti. Polazeći od floskule „na mladima svijet ostaje“, predstava se na surov, gorko-duhovit, na momente brutalno-satiričan način, bavi upravo tim „nasljednicima“ i njihovom trenutnom pozicijom u društvenoj strukturi. Bez pretenzija da jasno upiremo prstom u bilo koga (ili šta) konkretno, ali isto tako i bez pardona i bilo kakvog ustručavanja, pokušaćemo da rasvijetlimo srž ključnih socijalnih problema. Vidjećemo da se ona, nerijetko, krije upravo u nama samima, ali i da nam je, mnogo češće, podlo i zvijerski – nametnuta…


Izvor: Radio Trebinje


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: