U Domu kulture u Bileći promovisana knjiga , ''Azra brate Azra'', autora Ratomira-Rata Mijanovića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Domu kulture u Bileći promovisana knjiga , ''Azra brate Azra'', autora Ratomira-Rata Mijanovića

Izvor: Radio Bileća | Datum:24.11.2022.

U organizaciji Narodne biblioteke ,,Vladimir Gaćinović" sinoć je u Domu kulture u Bileći promovisana knjiga ,,Azra brate Azra", autora Ratomira-Rata Mijanovića.


Riječ je o dvadesetak priča iz poslednjeg rata, o ljudima, porodičnim tragedijama i stradanju jedne generacija koja je u farmericama otišla na branik otadžbine. Toj generaciji pripada i autor.


-Ova i ovakve knjige su nam više nego potrebne jer živimo u vremenu kada mnogi žele da naš narod prikažu kao loš i negativan, kada pokušavaju da iskrive istinu i pišu istoriju onako kako odgovara onima koji nas nešto posebno i ne vole. Zato je važno da se zna kako se srpski vojnik borio za ove krajeve i da buduće generacije čitajući ove redove nauče da čuvaju i vole Republiku Srpsku, jer upravo zbog nje i za nju su stradali junaci Ratovih priča.Ona je početak svega, rekla je Sanja Bošković direktor Narodne biblioteke u Bileći.
Iz ležernog mladalačkog života, slušajući hitove grupe ,,Azra" jedna čitava generacija našla se u ratnom vihoru.


-Moja poruka je antiratna.Mi smo silom prilika ušli u rat, nismo htjeli da bježimo i ostavimo svoj narod u najtežim vremenima, bili smo na braniku otadžbine.


Mladi treba da pokušaju da uđu u našu kožu i shvate kako je bilo ratovati u farmerkama, šta smo sve proživjeli i koliko nas je ostalo na braniku otadžbine. Još uvijek sve priče nisu ispričane, istakao je autor Ratomir Mijanović.


„Kada dječaci u farmerkama postaju ratnici, vasiona se izvrne naopačke. I te životne drame čine istoriju jednog pokoljenja, a Miljanović svjedoči da je to pokoljenje, zamomčeno u urbanoj kasno- socijalističkoj Jugoslaviji, svoje najbolje dane ostavilo na padinama hercegovačkih planina", zapisao je istoričar Predrag Lozo.


U programu su učestvovali učenici Srednjoškolskog centra „Golub Kureš“ Dajana Ilić i Nikola Parežanin, Lana Samardžić članica Udruženja guslara i epskih pjesnika „Vojvoda Vlatko Vuković" i mladi guslari i članovi pjevačke grupe Udruženja guslara „Vojvoda Gligor Milićević".


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: