Znamenite Srpkinje iz pera književnica za djecu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Znamenite Srpkinje iz pera književnica za djecu

Izvor: Radio Trebinje | Datum:25.11.2022.

U Muzeju Hercegovine Trebinje premijerno je u RS predstavljena edicija ,,Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu" posvećenoj umjetnicama, naučnicama, književnicama i uopšte ženama koje su obilježile istoriju Srbije.

Izdavačkoj kući „Pčelica“ iz Čačka je pošlo za rukom da okupi devet najznačajnijih savremenih srpskih književnica i angažuje ih na velikom projektu – ediciji ilustrovanih biografskih knjiga, koju čini devet knjiga: „Gošća čarobnog kralja, Isidora Sekulić” autorke Gordane Maletić, „Mesečina u koferu, Milena Pavlović Barili” - Vesne Aleksić, „Vrdnička vila, Milica Stojadinović Srpkinja” - Lidije Nikolić, „Zvezda među zvezdicama, Mina Karadžić”, - Gordane Timotijević, „Heroina nežnog srca, Milunka Savić” - Slavke Petković Grujičić, „Priča za Lava, Mileva Marić Ajnštajn" - Zorice Kuburović, „Naša Nada, Nadežda Petrović” - Olivere Nedeljković, „Poziv na bis, Žanka Stokić” - Gordane Vlajić i „Bajka o čovečici, Desanka Maksimović” - Violete Jović.

Slavka Petković Grujičić je napisala knjigu koja govori o čuvenoj Milunki Savić, o najodlikovanijoj ženi u istoriji ratovanja.

„Pored priče o Milunkinom životu pokušala sam i da rekonstruišem istorijske događaje u kojima je ova velika žena učestvovala. U ovoj ediciji predstavljene su žene koje nas podsjećaju da ih nikad ne možemo zaboraviti i mislim da smo to postigli. Edicija se dopala djeci i odraslima. I svako ko zna i ne zna mnogo toga je sad u prilici da sazna sve o ženama koje su obilježile istoriju Srbije“, navela je Petković Grujičić.

 

Gordana Maletić je autorka knjige kojom je započeta ova edicija - „Gošća čarobnog kralja, Isidora Sekulić” koja govori o prvoj ženi koja je bila član SANU, izuzetnom pedagogu, poligloti i putopiscu.

„Isidora Sekulić je u ovoj knjizi predstavljena i kao najveći intelektualac među Srpkinjama. Ove knjige su za sve nas veoma bitne. Moramo pamtiti svoje velikane - muškarce i žene, uopšte ljude koji su doprinijeli našoj kulturi, nauci i umjetnosti. Opisali smo devet heroina, dobre stvari koje su učinile, ali i otkrili i neke njihove tajne. To su imena koja su nam poznata, ali nedovoljno znamo o njima“, istakla je Maletić.

Zorica Kuburović je autorka knjige ,,Priča za lava, Mileva Marić Ajnštajn" u kojoj je data biografija velike naučnice koja je dobar dio svog života provela u sjenci mnogo poznatijeg supruga.

„Ovo je priča o ženi koja je imala život ispunjen godinama radoznalosti, predanog i sistematičnog učenja, revolucionarnog naučnog rada, ali i život ispunjen borbom sa predrasudama, poniženjima i porodičnim tragedijama. Ova edicija je ozbiljan napor ozbiljnih ljudi da se održi srpski identitet u najljepšem smislu te riječi“, rekla je Kuburović.

Edicija ,,Znamenite Srpkinje iz pera književnica za decu" dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na sajmovima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: