Predstavljena knjiga Bojana Jokanovića | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Predstavljena knjiga Bojana Jokanovića

Izvor: Radio Trebinje | Foto: P.M. | Datum:28.11.2022.

Srpsko udruželje Ćirilica Trebinje i Kulturni centar Trebinje, u galeriji Kulturnog centra Trebinje organizovali promociju knjiga Bojana Jokanovića, teologa, profesora pravoslavne vjeronauke i đakona Sabornog hrama Presvete Bogorodice u Doboju.

Jokanovićeva triologija „100 Sizifovih pravila“ je jedna od najprodavanijih publikacija na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Riječ je o knjigama, koje na jedinstven i zabavan način rješavaju sve jezičke nedoumice, a namjenjene su prije svega mališanima ali i starijim generacijama.

Prema riječima Bojana Jokanovića, ove knjige sadrže oko 300 ilustracija, a do sada je uradio više od 600 ilustracija koje su posvećene jezičkim nedoumicama u srpskom jeziku. 

"Uz trilogiju 'Sizifisovih pravila' i uz svaku knjigu dolaze kartice u vidu kviza koju knjigu prate. Hronološki sam to poredao u knjigama tako da je prva knjiga namijenjena onima koji tek uče i koji imaju osnovno znanje. Druga knjiga je posvećena boljim poznavaocima pravopisa, a treća je namijenjena najboljim poznavaocima pravopisa i sadrži tematske cjeline", rekao je Jokanović.

Autor kaže da bi volio da nije inspirisan na temu pravopisa jer bi crtao ilustracije na neke druge teme, ali svakodnevica ga je uvjerila da u novinama, portalima, porukama, govoru... ima bezbroj jezičkih grešaka.

"Tako sam odlučio da Sizifu koji je personifikacija jednog uzaludnog truda dam jednu vaspitnu, obrazovnu ulogu i da on ne bude upamćen samo po uzaludnom trudu već da bude jedan zaštitnik i čuvar ćirilice. Očuvanje ćirilice je važno ne samo za sve ljude, već posebno za sveštena lica. Vijekovima su svještena lica kada su učitelji stradali u ratovima bila stub odbrane ćirilice i pravopisa. U srpskim manastirima su se nalazile škole, štamparije. Sveštenici su nerijetko bili jedini pismeni ljudi u mjestima. Tako da sam smatrao da svoj sveštenički poziv i dar prema crtanju treba da spojim u jedno i da napravim projekat koji će se boriti za očuvanje ćirilice i pravopisa, koji je danas u teškom položaju", jasan je Jokanović.

Predsjednik Srpskog udruženja „Ćirilica“ Trebinje Vesna Andrić je naglasila da je 2014. godine osnovano ovo Udruženje i da tada nije bilo puno udruženja koja su se borila za opstanak ćirilice.

"Đakon Bojan je već kao bogoslov počeo da radi sličan posao kao i mi samo na jedan originalan način i mi njegov rad pratimo od samog početka - od 2015. godine. Odavno smo imali želju da ga ugostimo i govore nam u Narodnoj biblioteci kada djeca dođu u biblioteku prvo uzmu knjige Bojana Jokanovića", rekla je Andrićeva.

Pored triologije, ovaj svestrani mladi teolog, trebinjskoj publici će predstaviti i knjige: „Sizifova azbuka – bojanka“, „Neće grom u koprive“ i „Ilustrovani bonton“, te kartice sa pravopisnim pravilima.

 

Predstavanje knjiga Bojana Jokanovića, izvođenjem numera klasične muzike uveličali su učenici Muzičke škole Trebinje.

Pokrovitelj ove kulturne manifestacije je Mješoviti holding Elektroprivreda Republike Srpske.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: