Crkveni hor Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški učestvovao na festivalu horske muzike u Sarajevu (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Crkveni hor Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški učestvovao na festivalu horske muzike u Sarajevu (FOTO)

Izvor: Radio Trebinje/Eparhija ZHiP | Datum:28.11.2022.

 

Crkveni hor Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški učestvovao je na četvrtom festivalu horske muzike „Dani sloge“, koji je od 24. do 27. novembra održan u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu, pod pokroviteljstvom mitropolije dabrobosanske i uz svesrdnu podršku Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita Hrizostoma.

 

Ova manifestacija okuplja amaterske i akademske horove i pjevačka društva iz cijelog regiona, nastojeći da očuva, obnovi i promoviše horsku, a posebno duhovnu pravoslavnu muziku.

 

Ovogodišnji festival posvećen je obilježavanju 150 godina od osveštanja sarajevskog Sabornog hrama.

 

Trebinjski crkveni hor nastupio je treće festivalske večeri, uz topao prijem mnogobrojne publike.

 

„Crkveni hor Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški sinoć se vratio sa divnog festivala iz Sarajeva. Nastupili smo treće večeri festivala, kada je pjevao i Hor Hrama Svetog Save iz Beograda i Crkveno pjevačko društvo 'Jedinstvo' iz Kotora. Naš hor je imao zanimljiv program, na kojem su se našla djela svjetovne i duhovne pravoslavne muzike, tradicionalne srpske muzike, ruske muzike, pa čak i bugarskih kompozitora. Bilo je jako lijepo, domaćini su nas divno dočekali, festival je održan zahvaljujući nesebičnoj podršci Njegovog visokopreosveštvenstva mitropolita Hrizostoma, on je pomno pratio sve učesnike i na kraju nam je zahvalio svečanim ručkom, kojem je i sam prisustovao, uz dodjelu zahvalnica svim učesnicima manifestacije“, navela je dirigent Jovana Marić, mr crkvene horske muzike.

 

Posljednjeg dana festivala, u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice služena je sveta arhijerejska liturgija, na kojoj je nastupilo svih šest horova, učesnika festivala.

 

„Bilo je zaista veličanstveno. Svetoj službi načelstvovao je mitropolit Hrizostom, uz sasluženje sveštenstva, pjevali smo liturgiju Stevana Stojanovića Mokranjca, koja je inače pisana za velike saborne hramove i arhijerejske službe, kakva je bila i ova, na kojoj smo imali čast da učestvujemo. Ovaj festival je bio od velikog značaja za naš hor, imali smo priliku da i publici u Sarajevu predstavimo naš program, da upoznamo horove iz regiona, razmijenimo iskustva, mišljenja i kontakte, nadamo se i očekujemo buduću saradnju“, kazala je dirigent trebinjskog crkvenog hora.

 

Na „Danima sloge“ učestvovali su i Kamerni hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, Akademski hor „Collegium Musicum“ iz Beograda i Srpsko pjevačko društvo „Sloga“ iz Sarajeva, kao domaćin.

 

U okviru manifestacije, na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu prof. Predrag Đoković je održao predavanje na temu „Između opstanka i progresa: Muzika i pojanje u životu sarajevskih Srba u prošlosti“.

 

Cijeli događaj snimala je ekipa RTBiH.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: