Predstavljena knjiga ''Morački jasnovidac''– razgovori ugodni sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Predstavljena knjiga ''Morački jasnovidac''– razgovori ugodni sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem

Izvor: Radio Trebinje | Datum:07.12.2022.

 

U galeriji Kulturnog centra Trebinje, večeras je predstavljena knjiga „Morački jasnovidac“ – razgovori ugodni sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem, autora Perice Đakovića.

 

Riječ je o transkriptima četiri intervjua, koje je priznati hercegnovski novinar vodio sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem u autorskoj emsiji na TV Nova „U žiži sa Pericom Đakovićem“.

 

Autor knjige Perica Đaković rekao je da je ova knjiga objavljena povodom četiri decenije njegovog rada u novinarstvu.

 

„Knjiga je trebala da nosi naziv 'Bez Boga ni preko praga'. Noć uoči štampanja zvao sam Matiju Bećkovića, koji je ranije u jednom intervjuu mitropolita Amfilohija nazvao 'morački jasnovidac', da pitam mogu li tako nazvati svoju knjigu i on je rekao da će mu biti čast ako to stavim. Gospodin Žutković, koji je glavni krivac što je knjiga objavljena, više od šest mjeseci radio je na prebacivanju audio i video zapisa u slova“, kaže Đaković.

 

On je dodao da, iako je na televiziji proveo preko 30 godina, smatra da veću težinu ima pisana riječ i sama knjiga.

 

„Kada sam uzeo u ruke svoju knjigu, odlučio sam da ta prva knjiga mora završiti na grobu mitropolita Amfilohija jer je zahvaljujući njemu ona i nastala. U ovoj knjizi ćete naći poruke mitropolita iz 2017. godine, kada govori o Ukrajini ovakvoj kakva je danas, on govori sve ovo što mi sada prolazimo zato ga je Matija i nazvao 'morački jasnovidac'. On je bio čovjek od koga ćemo tek učiti. Večeras smo imali promociju prve knjige, a uskoro će biti objavljena i druga koja će obuhvatati sedam božićnih intervjua sa mitropolitom, koje smo počeli da radimo 2013. godine. Knjiga nosi naziv 'Hristos se rodi' i ona će naravno biti objavljena za Božić“, naveo je Perica Đaković.

 

Prof. dr Darko Antović, redovni profesor na Univerzitetu Crne Gore istakao je da ćemo vrijednost ove knjige otkrivati vremenom.

 

„Knjige su, kao što ste čuli, rezultat televizijskih emisija koje su bile izuzetno praćene. Pozvan sam da učestvujem u promociji večeras i veoma sam srećan što sam imao priliku da govorim pred publikom u Trebinju. Poruka ima puno, ja bih prije svega postavio jednu dilemu, na koju će sami čitaoci trebati da odgovore a to je - da li je to što su pročitali samo transkrip onoga što su gledali ili je na određen način književno djelo? Mitropolit je za nas sigurno bio jedan od najvećih, možda i najveći teolog ovoga područja“, rekao je Antović.

 

Predstavljanje knjige „Morački jasnovidac“ organizovao je Kulturni centar Trebinje.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: