Trebinjskoj publici prikazan dokumentarno-igrani film o vojvodi Luki Vukaloviću | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Trebinjskoj publici prikazan dokumentarno-igrani film o vojvodi Luki Vukaloviću

Izvor: Radio Trebinje | Datum:07.12.2022.

 

U bioskopskoj sali Kulturnog centra Trebinje večeras je premijerno prikazan dokumentarno-igrani film „Karađorđe od Hercegovine“ Ratomira Mijanovića - o posljednjim danima vojvode Luke Vukalovića u Hercegovini i njegovom egzilu u Carsku Rusiju.

Režiser filma Ratomir Mijanović kaže da je ideja za snimanje ovog filma prisutna odavno.

 

„Istorija nas uči da je lik vojvode Luke Vukalovića poprilično zapostavljen u srpskoj istoriji. Na filmu smo radili nekih godinu i po, snimali smo na autentičnim lokacijama širom Hercegovine tako da smo zadovoljni kako je sve ispalo, uz napomenu da smo na raspolaganju imali vrlo mala finansijska sredstva, ali mislim da smo uradili dobar posao. Projekcije su ugovorene po cijeloj istočnoj Hercegovini, postoji interesovanje i to je ono što nas posebno raduje“, dodao je Mijanović.

 

Lazar Ambulija, kome je povjerena uloga čuvenog hercegovačkog vojvode istakao je da je Luka Vukalović iza sebe ostavio veliko djelo, te da je nepravedno zapostavljen u srpskoj istoriji.

 

„Veliki Karađorđe vodio je ustanke devet godina i njegov lik je svima poznat, a vojvoda Luka je vodio ustanke 10 godina a o njemu se malo i piše i zna. On je u jednim opancima počeo i završio ustanak, kod njega je sve bilo posvećeno srpstvu i slobodi svoga naroda“, naveo je Ambulija.

 

Scenario je rađen po djelu Radovana Ždrala „Hercegovačka rapsodija“, romanu-hronici o ustancima u Hercegovini protiv Turaka 1852-1878. godine.

 

Poznatog književnika i diplomatu Ljubomira Nenadovića u filmu tumači Bojan Ninković.

 

U filmu učestvuju i narodni guslari: Rajko Milojević, Nebojša Milanović, Jugoslav Ilić, Milan Ateljević, Radovan Lečić, Vladan Perović, Pavle Brnjoš, Zdravko Kovač i Srđan Vukalović.

 

Naratori u ovom ostvarenju su Ratomir Mijanović i Zoran Grgurević, snimatelj i montažer je Miroslav Miki Pudarić, a direktor filma je Dragan Mijović.

 

Film je sniman u organizaciji Guslarskog društva „Vojvoda Nedeljko Vidaković“, uz finansijsku pomoć Grada Trebinja.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: