Nakon Trebinja Šćepan Aleksić promovisao knjigu u Ljubinju | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Nakon Trebinja Šćepan Aleksić promovisao knjigu u Ljubinju

Izvor: Radio Trebinje | Datum:10.03.2023.

Promocija knjige “Kad dođem u Beograd“ autora Šćepana Aleksića, koja je nedavno upriličena i u trebinjskom Muzeju Hercegovine u povodu obilježavanja 70 godina postojanja „Glasa Trebinja“, priređena je i u Narodnoj biblioteci LJubinje, u prisustvu pedesetak ljubitelja pisane riječi iz ovog istočnohercegovačkog gradića.

Knjiga koja je izašla u izdanju Centra za informisanje i obrazovanje, u okviru kojeg djeluju Radio Trebinje i Glas Trebinja, sabrala je 51 reportažu ovog novinara i književnika, objavljenu u Glasu Trebinja, a koje je na promociji direktor Centra za informisanje i obrazovanje Manojlo Ćuk nazvao azbučnim slovima.

“Želio sam da ta ‘azbučna slova’, nanizana za četiri decenije u nizu brojeva Glasa Trebinja, sročimo na jednom mjestu, pod jedan naslov 'Kad dođem u Beograd'. Svako ko poželi da uđe načas u naš hercegovački kraj i u život našega Hercegovca – to će naći u iscrtanim slikama među ove dvije korice knjige”, istakao je Ćuk, najavivši da će za sljedeću godišnjicu Glasa Trebinja biti izdato slično autorsko djelo dugogodišnjeg saradnika “Glasa” Žarka Janjića.

Dugogodišnji prijatelj i poznavalac opusa Šćepana Aleksića i otac prerano preminulog ljubinjskog pjesnika Sergeja Ćuka, profesor Ratomir Ćuk je istakao da je knjiga njegovog prijatelja, u stvari, medij kroz koji čitaoci postaju bolji ljudi i bolji poznavaoci Hercegovine, sa svim njenim toponimima, znamenitostima, ali i autentičnim jezikom.

“Stvarno su ovo izvanredne priče o Hercegovini i nema momenta, detalja, predmeta, običaja, rada koji nije opisan, a meni se najviše dopadaju priče o predmetima, pa je tamo djevojački sanduk, srp, veridžak, umeteljka, lisnik – sve Hercegovina i Hercegovci i svuda protkana nit hercegovačka, pa je u većini ovih priča već u prvoj rečenici nešto sa prefiksom hercegovačkim”, istakao je Ratomir Ćuk, završivši obraćanje stihovima svoga sina Sergeja koji veličaju Hercegovinu.

I sam Šćepan Aleksić je svoje obraćanje počeo Sergejevim stihovima o Hercegovini, koja je, kako kaže, sama po sebi poezija, a čitaoci će sami, kada pročitaju knjigu, vidjeti da li je on u pravu.

“Radujem se što će sav prihod od večeras prodanih mojih knjiga ići u fond za štampanje knjige Žarka Janjića, što je bio i dogovor sa izdavačem, a boljega autora nisu ni mogli odabrati”, rekao je Aleksić, ističući da je Janjić među tri-četiri najbolja pisca reportaža na srpskim prostorima, što potvrđuju i njegove brojne nagrade.

Odlomke iz Aleksićeve knjige govorili su Biljana Medar, dugogodišnji spiker Radio Trebinja i učenici ljubinjske Gimnazije Filip Pecelj i Ana Medan, a manifestaciju su uveličale i djevojčice ljubinjske Ženske etno pjevačke grupe koje predvodi Desanka Radić, dok je voditelj promocije bila novinar Vlatka Musić...


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: