U Trebinju predstavljena knjiga o bardu epske poezije:„Božo Đuranović –Spomenar“ | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Trebinju predstavljena knjiga o bardu epske poezije:„Božo Đuranović –Spomenar“

Izvor: Herceg RTV | Datum:15.03.2023.

 

Zavičajno udruženje hercegovaca i crnogoraca Petar !! Petrović NJegoš,u lokalu „Markan“, u Trebinju, priredilo je 13. Marta predstavljanje knjige pisca Čedomira Baćevića iz Nikšića o liku i djelu poznatog i priznatog epskog pjesnika i romanopisca, pokojnog Božidara Boža Đuranovića iz Nikšića.Veče je otvorio predsjednik Udruženja Dragan Lučić pozdravljajući goste i učesnike večeri,kazavši da je Božo svojim djelima ostavio veliki trag u epskom stvaralaštvu u bogatom srpskom guslarskom opusu.
O Božovom životu, rodnoj Goliji i knjizi koja je još jedan značajan prilog sagledavanju životnog djela ovog pjesnika i pisca, govorili su: Gojko Knežević novinar i publicista, autor Knjige „Spomenar“ književnik Čedomir Baćović, Zoran Grgurević novinar, pisac i pjesnik dr Dobroslav Ćuk, a uz zvuke gusala pjesmom je prisutne potsjetio na svog Golijanina, guslar Miodrag Višnjić.

Božovo djelo je , zaključak je i prezentera i posjetilaca ove večeri jedinsstven i neupitan, da je on ostavio kod svih ljubitelja gusala,dokumentovani, poetski i istorijski tačan zapis o teškim i slavnim vremenima na ovim lomnim prostorima o junacima i vojvodama, koji su se imali rašta i roditi. On je svojim opusom stao uz rame sa slijepim Filipom Višnjićem, komšijom po rođenju Tešanom Podrugovićem i antologijskim epskim stvaraocem Radovanom Bećirovićem Trebješkim, sa kojim je za života drugovao i učio kako se bruse riječi.Božovi stihovi su dotakli i mlađu generaciju kojoj je Rambo Amadeus, na svoj način predočio Božovu pjesmu „Smrt Popa Mila Jovovića“, doduše bez pitanja, ali ga Božo nije tužio.
Književnik Čedo Baćović, koji je direktni potomak slavnog mladog vojvode Maksima Baćovića i ovom, od preko 60 izdatih knjiga i romana,isklesao još jedan spomenik pomenicima iz Stare Hercegovine, kao što su Mato Glušac, Vojvoda Luka Vukalović i mnogi drugi.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: