Episkop Grigorije: Umjesto suza i briga, radujte se plati na nebesima | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Episkop Grigorije: Umjesto suza i briga, radujte se plati na nebesima

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:19.12.2016.

Episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije pozvao je danas vjernike da u svojim srcima savladaju „suze i brige koje proizvodi svakodnevni život“ i da ih u predstojećim prazničnim danima nasele „radošću neizrecivom, koju nam donose svetitelji“ – jer upravo „one koji plaču, koji su siromašni duhom, krotki, gladni i žedni pravde“, po riječima Hristovim, čeka velika plata na nebesima.

„I danas kad slavimo svetog Nikolu nemamo drugog razloga nego da se radujemo i veselimo, a takvi su i svi ovi dani od Svetog Nikole do Božića – pretvoreni u jednu veliku radost, koja nam je darovana odozgo, iz Carstva Božijeg, od Hrista Boga našega“, poručio je episkop zahumsko-hercegovački, koji je danas u manastiru Tvrdoš služio svetu arhijerejsku liturgiju – na Svetog Nikolu, krsnu slavu umirovljenog episkopa Atanasija.

Hristos je istinski Bog, a to najbolje možemo da vidimo po tome što je on jedini istinski čovjek, kazao je episkop zahumsko-hercegovački dodajući da i riječi jevanđeljske besjede na gori kazuju – koliko Hristos poznaje čovjeka i istine našeg življenja na zemlji: „da ćemo biti gladni i žedni i da ćemo plakati u ovom svijetu“.

„Ali on nam govori i kakvi trebamo da budemo – milostivi i čistoga srca, jer ćemo takvi sinovi Božiji biti i sinovima Božijim se nazvati. Ali povrh svega toga, obećava nam da će biti plata naša velika na nebesima“, poručio je episkop Grigorije.

On je rekao da je i sveti Nikolaj „bio uistinu čovjek po svemu ovome, i gladan pravde, i onaj koji sigurno plakao i bio tužan kao čovjek, i smiren i siromašan duhom, koji je bio krotak – i kao takav naslijedio zemlju, osvojio vaseljenu, postao poznat i priznat širom svijeta“.

„Zato je današnja slava tako svečana u našim domovima i crkvama, dušama i srcima. Zato naša srca i duše treba da budu radosni, iako imamo dosta razloga – i za plač, i za tugu, i za smirenje“.

On je poručio vjernicima i da budu otvorenog srca i uma i da se ničega ne plaše, kao „ljudi radosni i razumni u isto vrijeme“.

„Iako ga ponekad kritikuju – i Djeda Mrazu se slobodno radujte i nemojte se ni njega bojati, jer je i on smišljen i napravljen kao nešto što je posljedica velikog dejstva milosti i ljubavi Svetog Nikolaja“, rekao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: