U trebinjskoj biblioteci počela obrada lične biblioteke vladike Atanasija | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U trebinjskoj biblioteci počela obrada lične biblioteke vladike Atanasija

Izvor: Narodna biblioteka Trebinje | Datum:24.03.2023.

Narodna biblioteka Trebinje, u saradnji sa Eparhijom Zahumsko – hercegovačkom i primorskom i uz blagoslov episkopa Dimitrija, započela je važan projekat kataloške obrade knjižne građe iz privatne biblioteke upokojenog vladike Atanasija Jevtića, koju je decenijama sakupljao i čuvao.

Na ovaj način šira javnost će imati uvid šta sve posjeduje biblioteka našeg blagopočivšeg vladike Atanasija.

Riječ je o blizu 17.000 knjiga koje se nalaze u manastiru Tvrdoš, a koje će kataloški obraditi bibliotekari Narodne biblioteke, čime će ova građa od neprocjenjive vrijednosti biti sistematizovana.

Knjige su napisane na nekoliko jezika, najviše na grčkom, srpskom, engleskom i francuskom, sve su vezane za teologiju i religiju, a veliki broj njih je sa posvetom. Na oko 12.000 knjiga se nalaze vladikine zabilješke na marginama, napisani komentari, po čemu se vidi da su intenzivno korišćene, što pokazuje fantastičnu erudiju i znanje vladike Atanasija.

Bibliotekari su već jedan broj knjiga donijeli u trebinjsku biblioteku. Knjige će se, nakon kataloške obrade (unos u elektronski katalog COBISS) vraćati u manastir Tvrdoš.

U trebinjskoj biblioteci ističu da im je velika čast što su dobili povjerenje da obrađuju ovako vrijedne knjige, te da je posebno zadovoljstvo što imaju priliku da „zavire” u to blago koje čuva lična biblioteka blagopočivšeg vladike Atanasija.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: