U Trebinju počela manifestacija 'Dučićev dan' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Trebinju počela manifestacija 'Dučićev dan'

Izvor: Radio Trebinje | Datum:06.04.2023.

Naučnim skupom  "Poezija i poetička načela Laze Kostića" danas je počeo "Dučićev dan", manifestacija koja se tradicionalno već 15. put održava u Trebinju.

Na manifestaciji, koja se održava na praznik Blagovijesti biće predstavljeno preko dvadeset renomiranih učesnika, koji proučavaju srpsku poeziju.

Podsjetivši na značaj Laze Kostića u srpskoj poeziji, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je istakao da ovaj skup, u duhu Dučićevog projekta kulture okuplja sve veći učesnika, a ove godine i najveći, što je veliko za Trebinje i Dučića.

„Nastavljamo sve ono štio se radilo u prethodnom periodu i svakako trebamo da ostavimo djela iz nas, kao što su prethodnici ostavili u nekom drugom vremenu“, rekao je gradonačelnik Ćurić.

Marko Avramović iz Instituta za književnost i umetnost i kourednik skupa „Poezija i poetička načela Laze Kostića“ istakao je da gostovanjima i suizdavaštom, kojima Institut za književnost i umetnost ima sa Gradom Trebinjem, upotunjava ediciju “Poetička istraživanja“, koja predstavlja „periodni sistem“ moderne srpske poezije.

„I ovaj zbornik, kao i svi  prethodni dodatno osvjetljavaju i sve zvornike u ovoj ediciji, pa ćemo tako, čitajući Lazu Kostića bolje shvatiti i i Miloša Crnjanskog i Simovića i Ivana Lalića, ali i Jovana Dučića“, rekao je on.

Svjetlana Šeatović, rukovodilac Odjeljenja za književnost i umetnost Instituta za Književnost iz Beograda i urednica skupa istakla je da se već 15. put zaredom, Dučiću u čast, u Trebinju govori o našim znamenitim književnim stvaraocima, pjesnicima koji su ostavili dubok trag u srpskoj književnosti, ali i onima koji još doprinose i stvaraju prozna i poetska djela.

„Naučni skupovi koje zajedno održavamo u saradnji sa „Dučićevim večerima poezije“ i Gradom Trebinjem, predstavljaju jedan poseban kulturološki fenomen u srpskoj kulturi u širem smislu, ne samo na prostoru Srpske, nego i Srbije. Petnaest godina saradnje jedne visokonaučne institucije i lokalne zajednice koja čuva sjećanje na Jovana Dučića podrazumijeva rezultate četrnaest naučnih skupova vrhunskih pjesnika i dobitnika Dučićeve nagrade, ali i pjesnika klasika, koji su postavili temelje srpske poezije 20. vijeka“, naglasila je  Svjetlana Šeatović.

Ona je istakla da na skupu učestvuje 21 naučni radnik, a prijavljeno je 30 radova, tako da će to biti najveći zbornik do sada.

U Muzeju Hercegovine u 19 časova biće održana promocija Zbornika "Mir, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog", a u 20 časova otvorena izložba "Pod zlatnim i plavim nebom: ikone grčkih majstora od 15. do 19. vijeka u Narodnom muzeju Srbije".

U Hercegovačkoj Gračanici sutra će na praznik Blagovijesti u 9 časova biti služena liturgija i pomen Jovanu Dučiću, a u 11.30 časova u Skupštini grada planiran je nastavak naučnog skupa "Poezija i poetička načela Laze Kostića".

Istog dana u 18.30 časova u Muzeju Hercegovine biće održana promocija kolektivne monografije SANU "Jovan Dučić - pesnik i diplomata".

Centralni program manifestacije, svečana akademija u čast najznamenitijeg Trebinjca, ove godine posvećena je laureatu Dučićeve nagrade - Rajku Petrovu Nogu, biće održana u Kulturnom centru Trebinje, od 20 časova, uz bogat kulturno-umjetnički program.

U Muzeju Hercegovine u subotu, 8. aprila, u 19 časova biće održana revija narodnih nošnji iz fundusa GKUD "Alat - Svislajon", uz stručnu pratnju etnologa.

U programu manifestacije "Dučićev dan" učestvuju Hor "Tribunia" iz Trebinja, braća Teofilovići - vokalni duet iz Beograda, Vjera Mujović i Ivan Tomić, glumci Narodnog pozorišta iz Beograda, Marko Kalajanović - solista opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Nevena Živković - pijanista Narodnog pozorišta iz Beograda i Isidora Milivojević, kantautor iz Kotora.

Pokrovitelj manifestacije "Dučićev dan" je grad Trebinje.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: