U Muzeju Hercegovine promovisan zbornik posvećen Milošu Crnjanskom | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Muzeju Hercegovine promovisan zbornik posvećen Milošu Crnjanskom

Izvor: radio Trebinje | Datum:07.04.2023.

U okviru „Dučićevog dana“ večeras je u Muzeju Hercegovine u Trebinju promovisan zbornik radova „Mir, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog“, predstavljenih na prošlogodišnjem naučnom skupu u Trebinju.

Svetlana Šeatović, rukovodilac naučnog Odjeljenja za poetiku savremene srpske književnosti i urednik zbornika kaže da on sadrži 22 naučna rada.

„Iako je djelovalo da nemamo mnogo toga novog da kažemo o Milošu Crnjanskom, ispostavilo se da imamo opštih radova, radova koji su komparativnog karaktera, neki se bave specifičnim temama koje su vezane za Crnjanskog, ne samo za njegovo poetsko djelo, nego i za diplomatske veze, veze sa Mediteranom i Dučićem. Ovo je 28 zbornik u ediciji poetičkih istraživanja, a 14 u saradnji sa Dučićevim večerima poezije i Gradom Trebinjem koji i finansira štampanje zbornika“, dodala je Šeatović.

Prof. dr Jovan Delić je rekao da su urednici zbornika uspjeli da 22 naučna rada rasporede u šest tematskih cjelina.

„Sve je veoma lijepo organizovano, na početku je poetički osvrt, zatim tema zavičajnosti, 'Lirika Itake' zauzima glavno mjesto, to je najproblematičnija knjiga Crnjanskog zato što je bila najkontroverznije čitana, onda imamo komparativni aspekt gdje se poezija dovodi u vezu sa poezijom Andrića i Krleže, a zbornik sadrži i temu značaja njegove poezije za avangardu i za srpsku poeziju 20. vijeka. Mnogo toga novog se saznaje iz ove knjige i mogu reći da sam prijatno iznenađen čitajući ponovo i razmišljajući o njoj. Nadam se da će nastati još nekoliko knjiga, a već sada imamo veoma značajnu građu“, naveo je Delić.

U okviru manifestacije „Dučićev dan“ sutra će u Hercegovačkoj Gračanici od 9 časova biti služena arhijerejska liturgija i pomen Jovanu Dučiću, a u 11:30 časova u Velikoj sali Skupštine grada planiran je nastavak naučnog skupa „Poezija i poetička načela Laze Kostića“.

Istog dana od 18:30 časova u Muzeju Hercegovine biće održana promocija kolektivne monografije SANU „Jovan Dučić - pesnik i diplomata“.

Centralni program manifestacije, svečana akademija u čast najznamenitijeg Trebinjca, ove godine posvećena je laureatu Dučićeve nagrade - Rajku Petrovu Nogu, i biće održana u Kulturnom centru Trebinje, od 20 časova, uz bogat kulturno-umjetnički program.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: