Otvorena izložba ikona nastalih od 15. do 19. vijeka | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Otvorena izložba ikona nastalih od 15. do 19. vijeka

Izvor: radio Trebinje | Datum:07.04.2023.

U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je otvorena izložba „Pod zlatnim i plavim nebom: ikone grčkih majstora od 15. do 19. vijeka u Narodnom muzeju Srbije“.

Izložbu je otvorila ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić koja je istakla zadovoljstvo što će građani Trebinja ali i iz svih drugih mjesta moći da pogledaju ovu vrijednu izložbu i sa duhovne i sa materijalne strane.

„Ova izložba je rezultat dobre saradnje na kulturnom nivou i Republike Srpske i Narodnog muzeja Srbije i Muzeja Hercegovine“, kazala je ministar Stojičić.

Bojana Borić Brešković, direktor Narodnog muzeja Srbije u Beogradu, kazala je da je velika čast za ovu kulturnu ustanovu a i za nju posebno, što jedna ovakva izložba koja predstavlja naše nacionalno naslijeđe bude predstavljena u Trebinju, u jednoj tako dragocjenoj ustanovi kao što je Muzej Hercegovine.

„Vjerujem i očekujem da će naići na veliku pažnju svih onih koji su zainteresovani za naše kulturno naslijeđe. Izložba je od posebnog značaja. Ona sadrži ikone u veoma širokom vremenskom razdoblju. To je veoma bogata zbirka Narodnog muzeja koja je započeta 1888. godine, a zatim se naročito obogatila nakon Drugog svjetskog rata, bilo da je riječ o poklonima, donacijama, otkupima kada smo željeli da je zaokružimo“, priča Borić Brešković i naglašava da izložba predstavlja grčke, ikone specifičnog italo-kritskog ikonopisnog stila, djela značajne Kosturske škole čija ostvarenja predstavljaju nezanemarljivi udio ukupno sačuvane slikarske baštine Balkana turskog doba, te da posebnu skupinu čine ikone iz Svete Zemlje.

Ona je izrazila nadu da će i u budućnosti imati priliku da sa Muzejom Hercegovine sarađuje na najvišem nivou.

Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine je kazala da će svi posjetioci ove kulturne ustanove imati priliku da naredna dva mjeseca uživaju u neprolaznoj ljepoti i vrijednosti ovih ikona.

„Ovi umjetnički predmeti imaju jednu univerzalnu vrijednost. Sve što večeras budemo rekli je isuviše malo da se opiše sreća što smo uspjeli da realizujemo ovakvu jednu izložbu u Muzeju Hercegovine“, kazala je Grujić.

Ovo je po prvi put da izložba gostuje van granica Republike Srbije, nakon otvaranja u Narodnom muzeju Srbije 2021., Narodnom muzeju u Zaječaru 2021. godine i u Narodnom muzeju u Kraljevu 2022. godine.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: