Otvoren Centar ruskog jezika i kulture u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Otvoren Centar ruskog jezika i kulture u Trebinju

Datum:25.04.2015.

Otvoren Centar ruskog jezika i kulture u Trebinju

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije večeras je u Eparhijskom domu u Trebinju otvorio Centar ruskog jezika i kulture "Vozroždenije", jedinstven na području Republike Srpske.

Vladika Grigorije poželio je da ova škola bude uspješna i da polaznici ruskog jezika prošire znanje o Rusiji, ruskom jeziku i ruskoj kulturi.

"Želim da se naše, ionako veliko, prijateljstvo sa ruskim narodom još više produbljuje i da novootvorena škola bude na korist svima koji ovdje budu učili i sticali nova, korisna znanja", istakao je vladika Grigorije i dodao da je to i od velikog značaja za grad Trebinje.

Jedan od inicijatora otvaranja Centra đakon Vladimir Vukanović rekao je da je osnovna misija škole promocija jezika, stvaranje novih i učvršćivanje postojećih obrazovno-kulturnih veza između Rusije, grada Trebinja i Republike Srpske.

On je napomenuo da su konkretne aktivnosti Centra organizovanje sertifikovanih kurseva ruskog jezika /konverzacijski nivo, poslovni ruski, ruski za oblast turizma i ugostiteljstvo/, prema programima državnog instituta za ruski jezik "A.S. Puškin" Moskva.

"Centar će se baviti i organizovanjem rada biblioteke knjiga na ruskom jeziku, te kulturno-obrazovnih manifestacija s ciljem promocije ruskog jezika, studentskih praksi, kao i organizovanjem časova srpskog jezika za strance i slično", naglasio je Vukanović.

On je podsjetio da su otvaranje Centra ruskog jezika i kulture podržali Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Društvo prijatelja Rusije iz Trebinja, dugogodišnji partneri "Vozroždenija"centra – Fond Ruski mir i Državni institut za ruski jezik "A.S. Puškin".

Direktor Centra u Trebinju Gospava Baković istakla je da je sjedište Centra u Moskvi i da već 10 godina uspješno postoji i u Budvi.

Ona je napomnula da će kursevi ruskog jezika u Trebinju biti rađeni po programima moskovskog Instituta "A.S. Puškin", te da je prijava već u toku i da su izuzetno zadovoljni brojem zanteresovanih polaznika.

"Do 5. maja planiramo da završimo sa prijavama i da počnemo sa kursom koji će trajati četiri mjeseca", rekla je Bakovićeva i napomenula da će kandidati na kraju kursa moći da dobiju sertifikat "A.S. Puškin".

Prema njenim riječima, dva časa sedmično vodiće predavač iz Trebinja, a jedan čas govorne prakse profesor iz Rusije koji već predaje u Budvi.

"Udžbenici su koncipirani tako da stranci mogu da nauče i ovladaju osnovama ruskog jezika i da govore, a ono što je interesantno za ovo područje, zbog blizine primorja, imamo veoma interesantne udžbenike iz turizma pomoću kojih mladi mogu za vrlo kratko vrijeme da savladaju osnovne termine i da se bave ovim poslom", navela je Bakovićeva.

Centar radi po blagoslovu Njegovog preosveštenstva vladike Grigorija u saradnji sa Društvom prijatelja Rusije koje u Trebinju postoji od 2007. godine.

Otvaranju Centra prisustvovali su i predstavnici Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori, Centra ruskog jezika i kulture iz Moskve i iz Budve, te mnogobrojni gosti.


Izvor: SRNA


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: