Muzej Hercegovine: Izložba radova i film 'Pečat braće Ljubavića' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Muzej Hercegovine: Izložba radova i film 'Pečat braće Ljubavića'

Izvor: Herceg RTV | Datum:19.04.2023.

U Muzeju Hercegovine Trebinje sutra će biti otvorena izložba radova nastalih na Drugom saborovanju grafičara 2021. godine u Novom Goraždu kod crkve sv. Georgija i prikazan dokumentarno-igrani film ,,Pečat braće Ljubavića" koji je snimljen povodom obilježavanja 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije.

Drugo po redu Saborovanje grafičara, Goraždanske štamparije okupilo je 11 umjetnika i umjetnica sa teritorije Republike Srpske, Republike Srbije i Crne Gore koje spaja tehnika umjetničke grafike.

Po odabiru Vesne Todorović, istoričarke umjetnosti i likovne kritičarke iz Srbije i Veselina Brkovića, umjetnika i dekana Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju, učesnici različitih generacija i izraza predstavili su se sa po dva rada.

Tema Drugog saborovanja bio je Psaltir sa posledovanjem, sa svoja 352 lista, koji je ujedno i najobimnija knjiga Gorždanske štamparije.

Učesnici Drugog sabora grafičara „Teodor Ljubavić'' bili su: Zoran Todović, Ljiljana Stojanović, Bojan Bikić, Vida Stefanović, Nenad Zeljić, Irena Stopić Knežević, Mihailo Rakita, Goran Knežević, Aleksandra Božović, Draško Karadžić i Vesna Stajčić.

Film ,,Pečat braće Ljubavića" reditelja Slobodana Simjolovića, prati priču braće Teodora, jeromonaha iz Mileševe i Đurađa Ljubavića, sinova osnivača goraždanske štamparije Božidara Ljubavića - Goraždanina, koji su uložili velike napore kako bi iz Venecije prenijeli štampariju u manastir Sopotnicu, gdje se nalazi zadužbina Stefana Vukčića Kosače crkva Sv. Georgija. 

Film je snimljen u koprodukciji Kinoteke Republike Srpske i Radio televizije Republike Srpske povodom 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije.

Početak je u 19 časova.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: