Otvorena izložba i prikazan film ''Pečat braće Ljubavića'' o Goraždanskoj štampariji | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Otvorena izložba i prikazan film ''Pečat braće Ljubavića'' o Goraždanskoj štampariji

Izvor: radio Trebinje | Datum:21.04.2023.

U Muzeju Hercegovine Trebinje večeras je prikazan dokumentarno-igrani film ,,Pečat braće Ljubavića" koji je snimljen povodom obilježavanja 500 godina od osnivanja Goraždanske štamparije i otvorena izložba radova nastalih na Drugom saborovanju grafičara 2021. godine u Novom Goraždu kod crkve sv. Georgija.

Film ,,Pečat braće Ljubavića" reditelja Slobodana Simjolovića, prati priču braće Teodora, jeromonaha iz Mileševe i Đurađa Ljubavića, sinova osnivača goraždanske štamparije Božidara Ljubavića - Goraždanina, koji su uložili velike napore kako bi iz Venecije prenijeli štampariju u manastir Sopotnicu, gdje se nalazi zadužbina Stefana Vukčića Kosače crkva Sv. Georgija. 

Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine je rekla da je Goraždanska štamparija osnovana 1519. godine, što govori o kontunuitetu življenja srpskog naroda na ovim prostorima.

„U toj štampariji, koja se nalazila na području današnjeg Novog Goražda, štampane su sve najznačajnije bogoslužbene knjige tog vremena, kao što je prvi Psaltir koji je štampan prije 500 godina. Srpski narod i tada je bio svjestan značaja kulture i obrazovanja za opstanak na ovim prostorima“, istakla je Grujić.

 

Snježan Lalović, direktor filma i direktor Kinoteke Republike Srpske kaže da je ovaj film značajan jer govori o srpskom identitetu.

"Srpski narod je i tada pod Otomanskom imperijom uspio formirati ćiriličnu štampariju u kojoj su štampane crkvene knjige i to je poslije Cetinjske, prva štamparija na srpskim prostorima, oformljena čak i prije nego u Srbiji i Rusiji. Kinoteka će ovaj film podijeliti svim srednjim školama u Srpskoj", rekao je Lalović.

Tomislav Čarapić iz opštine Novo Goražde je istakao da je drugo po redu Saborovanje grafičara, Goraždanske štamparije okupilo 11 umjetnika sa teritorije Republike Srpske, Republike Srbije i Crne Gore koje spaja tehnika umjetničke grafike.

„Po odabiru Vesne Todorović, istoričarke umjetnosti i likovne kritičarke iz Srbije i Veselina Brkovića, umjetnika i dekana Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju, učesnici različitih generacija i izraza predstavili su se sa po dva rada. Tema Drugog saborovanja bio je Psaltir sa posledovanjem, sa svoja 352 lista, koji je ujedno i najobimnija knjiga Goraždanske štamparije“, naveo je Čarapić.

On je dodao da je značaj Goraždanske štamparije za očuvanje identiteta srpskog naroda takvo kulturno-istorijsko nasljeđe koje treba da bude što šire poznato.

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: