SPC večeras organizuje izložbu ikona u Dubrovniku | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

SPC večeras organizuje izložbu ikona u Dubrovniku

Izvor: Srna | Foto: vecernji.hr | Datum:30.12.2016.

Srpska pravoslavna crkvena opština Dubrovnik organizuje večeras izložbu ikona Svetog Vlaha, čime prvi put nakon ratnih dešavanja "izlazi u grad" izvan svojih crkvenih zidina sa željom da se obrati susjedima i pokuša dati doprinos veličanju hrišćanskih vrijednosti.

Dubrovnik - Foto: vecernji.hr

Iz dubrovačke crkvene opštine najavljeno je da se izložba ikona, slikanih na način pravoslavnog Istoka, održava povodom jubilarne 1700. godine od mučeništva Svetog Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika, a čemu Srpska pravoslavna crkva /SPC/ želi dati doprinos.

Grad Dubrovnik je pozitivno odgovorio na tu inicijativu, prihvativši da u program svečanosti godišnjice Svetog Vlaha uvrsti i pravoslavce iz ovog grada.

"Ličnost Svetog Vlaha, ranohrišćanskog mučenika iz 4. vijeka, odnosno iz vremena prije velike podjele u hrišćanstvu, to nedvosmisleno omogućuje", navode iz dubrovačke crkvene opštine.

Izložba će biti otvorena u galeriji "Lazareti", a autori, akademski umjetnici i ikonografi Darijo Stanimirović i Stevan Kovačević, koji je i sveštenik SPC u Dubrovniku, putem svojih petnaestak radova ispričaće likovnu priču o Svetom Vlahu i pravoslavnoj ikonografiji.

"Osim ikona Svetog Parca Dubrovačkog, posjetioci izložbe moći će da vide i originalne novoosmišljene kompozicije dolaska relikvija Svetog Vlaha iz Konstantinopolja u Dubrovnik, prikaz Svetog Vlaha kao zaštitnika i veterinara, te scena mučeničkog stradanja", navode iz dubrovačke Crkvene opštine.

Izložba će imati i edukativni karakter, jer će među izloženim radovima biti niz likovnih studija koje će zainteresovanim kazivati o postupku i likovnim rješenjima koje baštini pravoslavna ikonografska tradicija.

Veče će svojim prisustvom i pozdravima uveličati i biskup dubrovački Mate Uzinić i Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Za muzički dio večeri postaraće se Hor smjera za crkvenu muziku Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji će izvoditi kompozicije pravoslavne duhovne muzike, kao i gudački kvartet profesora Srednje muzičke škole iz Trebinja.

Program počinje u 19.00 časova.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: