Izložba u galeriji Lazareti „Sv. Vlahu u čast“ | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Izložba u galeriji Lazareti „Sv. Vlahu u čast“

Izvor: EZHiP | Foto: EZHiP | Datum:31.12.2016.

Povodom jubilarne 1700. godine od mučeništva Sv. Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika, koja se u njegovom gradu obilježavala nizom događaja u godini koja je na izmaku, i Pravoslavna Crkva grada Dubrovnika dala je svoj doprinos izložbom u galeriji Lazareti „Svetom Vlahu u čast“. Autori izložbe, akademski umjetnici i ikonografi Darijo Stanimirović i Stevan Kovačević, koji je inače i sveštenik Pravoslavne Crkve u Dubrovniku, na 15-ak svojih radova ispričali su zanimljivu likovnu priču o sv. Vlahu ali i o pravoslavnoj ikonografiji. Pored ikona Sv. Parca dubrovačkog, vidjele su se  i originalne novoosmišljene kompozicije dolaska relikvija sv. Vlaha iz Konstantinopolja u Dubrovnik, prikaz Sv. Vlaha kao zaštitnika i liječnika životinja, te scena mučeničkog stradanja.

Veče su  svojim prisustvom i pozdravima uveličali i biskup dubrovački Mate Uzinić i episkop zahumskohercegovački i primorski Grigorije. Otvaranju izložbe prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović. Kratko izlaganje sveštenika Dražena Tupanjanina iz Trebinja, naslovljeno „Sv. Vlahu u čast“, svojim sadržajem je istaklo važnost prepoznavnja Sv. Vlaha kao mosta po ugledu na koga treba da se susretnemo kao braća i sestre i da zajednički svjedočimo radost hrišćanske vjere u gradu Dubrovniku. Za muzički dio večeri postarali su se Hor smjera za crkvenu muziku Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pod dirigentskom palicom prof. Rada Radovića, koji su izvodili kompozicije pravoslavne duhovne muzike, kao i gudački kvartet profesora Srednje muzičke škole iz Trebinja.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: