' TEATAR U KVARTU 3.0' STIŽE U MOSTAR I TREBINJE | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

' TEATAR U KVARTU 3.0' STIŽE U MOSTAR I TREBINJE

Izvor: Kulturna scena 'Male stvari' | Datum:09.05.2023.

Projekat „Teatar u kvartu 3.0“ okupit će 9 bosanskohercegovačkih glumaca i glumica koji će 13. maja u Mostaru, na Španskom trgu, sa 3 reditelja/ice raditi na 3 kratke predstave po dramskim tekstovima 3 autora/ice nastalim u jednom danu. Dan poslije, 14. maja pred trebinjskom publikom 9 glumaca i glumica amatera/ki izvesti će 3 kratke predstave na Gradskoj pijaci Trebinje.

U subotu i nedjelju, 13. i 14. maja,svi posjetitelji/ke u Mostaru i Trebinju moći će uživati u jedinstvenom teatarskom iskustvu. Riječ je o trećem dijelu projekta “Teatar u kvartu” koji se prošle godine održao u Bratuncu i Zenici, a počeo je kao dio programa Pop Art Festivala 2021. godine u Sarajevu.

Posjetitelji/ke u Mostaru, na Španskom trgu, će od 19:00 sati moći pogledati tri predstave autora Darija Bevande i Dragana Komadine, te autorice Emine Kovačević, u režiji Tanje Miletić Oručević, Ilije Pujića i Ajle Bešić, a u izvedbi: Jelene Kordić Kuret, Fatime Kazazić Obad, Ive Krešića, Ane Franjčević, Filipa Lukende, Domagoja Nižića, Anje Kraljević, Ivone Baković i Damira Čobe.

Naredni dan, u nedjelju, 14. maja, od 19:00 sati, posjetioci/ke će uživati u tri kratke predstave u adaptaciji i režiji Željka Miloševića, a koje će izvesti trebinjsk iglumaci i glumice amateri/ke: Vedrana Jokanović, Bojan Ninković, Zoran Jakšić, Marko Škiljević, Vladimir Samardžić, Neda Zirojević, Iva Mijanović, Nataša Šošo, Milica Salata i Ivana Ćeranić.

„Kroz projekat “Teatar u kvartu” želimo dovesti teatar u gradske četvrti, lokalne parkove, igrališta i javne prostore, te na taj način obogatiti kulturni sadržaj bh. gradova. Mladi umjetnici u saradnji sa afirmisanim umjetnicima, u samo 24 sata kreiraju tri petnaestominutne uzbudljive kratke predstave, otkrivajući nove potencijale gradova i osvajajući javne prostore. Osnovna ideja koja nas vodi je učiniti teatar dostupan svima, iskreno vjerujući da kultura predstavlja osnovnu ljudsku potrebu, a ne privilegiju,” pojašnjava Zlatko Novaković, iz Udruženja za kulturu i obrazovanje “Pogon”.

Ideja o pokretanju projekta “Teatar u kvartu” nastala je 2021. godine kada su po prvi put popustile mjere izolacije uzrokovane pandemijom korona virusa. Udruženje za kulturu i obrazovanje “Pogon”, zajedno sa rediteljicom Selmom Spahić i rediteljem Nerminom Hamzagićem, došlo je na ideju da pokrene umjetnički projekat koji bi teatar ljudima doveo u njihov prostor, na otvoreno, u njihov park ili igralište.

Vizuelni identitet ovogodišenjeg izdanja „Teatra u kvartu“ kreirala je Vanesa Prodanović.

Projekat “Teatar u kvartu” finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

„Teatar u kvartu“ u Trebinju realizira se u saradnji s Udruženjem građana „Kulturna scena – Male stvari“ i u partnerstvu s JU Dom mladih Trebinje i Gradom Trebinje.

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: