'Nevesinjska olimpijada' izložena u Olimpijskom muzeju u Sarajevu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

'Nevesinjska olimpijada' izložena u Olimpijskom muzeju u Sarajevu

Izvor: HERCEG TV | Datum:19.05.2023.

Juče, 18. maja, u Olimpijskom muzeju u Sarajevu, povodom Međunarodnog dana muzeja, otvorena je izložba ,,Nevesinjska olimpijada", koju je pripremila Božana Đuzelović, viši kustos etnolog Muzeja Hercegovine u Trebinju.


Prisutne je pozdravila direktorka Gradskih muzeja Sarajevo Senka Ibrišimbegović izrazivši zadovoljstvo što je došlo do saradnje naša dva muzeja i zahvalila se posebno predsednici ICOM BiH Almi Leki, na čiji je prijedlog ova izložba i realizovana u Sarajevu.

Ivana Grujić, direktorka Muzeja Hercegovine u Trebinju, rekla je da je Nevesinjska olimpijada počela kao konjičke trke i da je dolaskom Austrougarske monarhije na ove prostore postala jedna od najznačajnijih i najmasovnijih. Ova manifestacija je bila i razonoda hercegovačkih seljaka, a vremenom je prerasla u takmičenje prošireno i na druge discipline - bacanje kamena s ramena, povlačenje konopa, penjanje uz stub, pa su joj zbog toga novinari i izvještači šezdesetih godina nazvali olimpijadom. Gđa Grujić je istakla je da je zbog toga, na simboličan način, Olimpijski muzej pravo mjesto da se prezentuje Nevesinjska olimpijada, koja se neprekidno održava oko 150 godina i predstavlja naše nematerijalno nasleđe. Saradnjom Muzeja Hercegovine u Trebinju i Olimpijskog muzeja iz Sarajeva pruža se prilika da se publika bolje upozna sa bogatim nematerijalnim i materijalnim kulturno-istorijskim nasljeđem koje čuvaju muzeji i ujedno je izrazila želju da se Olimpijski muzej predstavi u Trebinju, u narednoj 2024. godini, povodom 40 godina od održavanja ZOI Sarajevo 84.


Božana Đuzelović, viši kustos etnolog i autorka izložbe, rekla je da je izložba prvi put predstavljena javnosti 2019. godine, jer je tada pripreman nominacijski fajl ove manifestacije za UNESKO listu nematerijalne baštine. Izložba se sastoji od panoa na kojima je predstavljen istorijat manifestacije, arhivska građa, novinski tekstovi i fotografije iz različitih perioda održavanja manifestacije, koji su već bili objavljivani, ali na ovaj način su selektovani i prikazuju glavne karakteristike ove jedinstvene manifestacije.
Siniša Šešum, šef kancelarije UNESKO-a u Bosni i Hercegovini, rekao je da je Nevesinjska olimpijada pravi spoj tradicionalnih igara i modernih Olimpijskih igara, što je veoma bitno za UNESKO, koji promoviše upravo te vrijednosti tradicije i modernog, kao i duh olimpizma. Takođe, g. Šešum je istakao važnost saradnje muzeja u Bosni i Hercegovini, jer se ne taj način promoviše naša zajednička kulturno-istorijska baština i pokazuje da kultura spaja ljude.
Posjetioci Olimpijskog muzeja u Sarajevu moći će da pogledaju izložbu ,,Nevesinjska olimpijada" do 1. juna.
Nakon otvaranja izložbe, potpisan je i ugovor o saradnji JU Gradski muzeji Sarajevo i JU Matični muzej Hercegovine u Trebinju.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: