U Beogradu obilježen Dan Hercegovačkog korpusa (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Beogradu obilježen Dan Hercegovačkog korpusa (FOTO)

Datum:21.05.2023.

Veterani Komande i jedinica Hercegovačkog korpusa i ove godine su obilježili dan kada je prije 31 godinu formiran ovaj operativni sastav Vojske Republike Srpske.

 

Prisutne je najprije pozdravio pukovnik Zoran Pejanović, koji je bio organizator ovogodišnje manifestacije.

Potom se, uz vojnički pozdrav „Pomoz Bog, junaci!“, prigodnom besjedom obratio ratni komandant Korpusa, general-major Radovan Grubač. On je iskazao zadovoljstvo što nastavljamo tradiciju i time ne dozvoljavamo da događaji krvavog rata u kojima su se Srbi u Hercegovini borili za opstanak i slobodu ne padnu u zaborav ili da istorijsku sliku o njima predstavljaju naši ratni neprijatelji.

– Najveće brojno stanje Korpusa bilo je u jesen 1992. godine i iznosilo je 24.000 ljudi. Ratni gubici, nemogućnost popune zbog nedovoljnog regrutnog potencijala na teritoriji, ali i zbog značajnog broja vojnih obveznika koji su se tokom rata iselili iz Hercegovine, kraj rata smo dočekali sa brojnim stanjem od 18.500 ljudi – rekao je Grubač.

 

Prisutne je pozdravio direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović. Iskazao je zadovoljstvo što prisustvuje ovom događaju i poštovanje za doprinos Hercegovačkog korpusa u odbrani Republike Srpske.

– Srbi u Bosni i Hercegovini su u proteklom ratu postali svjesni činjenice da jedino jedinstveni i složni možemo opstati na našim etničkim prostorima. Zbog toga smo i uspjeli da sačuvamo svoja nacionalna prava. Ne treba ni jednog trenutka gubiti iz vida činjenicu da je Republika Srpska ustanovljena 9. januara 1992. godine, prije otpočinjanja ratnih dejstava. A nastala je voljom srpskih narodnih predstavnika u Skupštini tadašnje BiH zbog kontinuiranog i grubog kršenja naših nacionalnih prava od strane koalicije nacionalnih partija druga dva konstitutivna naroda. Vojska Republike Srpske stala je u odbranu svog naroda i u velikoj mjeri uspjela u tome. Hercegovački korpus je u toj borbi dao nemjerljiv doprinos – rekao je Cicović i još jednom naglasio da nam je i sada kao u ratnom vremenu potrebno nacionalno jedinstvo.

U referatu je najprije predočen sastav i brojno stanje vojnih jedinica na teritoriji Hercegovine u trenutku kada je JNA otišla iz BiH. Slikovito je opisano stanje na teritoriji u proljeće i ljeto 1992. godine, posebno u svjetlu činjenice da je, neposredno nakon odlaska JNA, vojska Republike Hrvatske instalirala svoje snage na područjima zapadne i južne Hercegovine i rukovodila napadnim operacijama u kojima je protjerano srpsko stanovništvo iz Konjica, Jablanice, Mostara, Stoca i Čapljine, kao i sa velikog dijela teritorije opštine Trebinje.

Saborce je pozdravio i Slobodan Ilić, donedavni predsjednik Koordinacionog odbora Boračke organizacije Republike Srpske za Hercegovinu, koji je na ovaj skup došao iz Gacka. Obilježavanju ove važne godišnjice prisustvovali su pukovnik Miodrag Novokmet i major Momir Bratić koji su došli iz Trebinja. Novokmet je autor monografije o Trebinjskoj brigadi i ovom prilikom poklonio je kolegama više primjeraka knjige.

 

Podsjetimo se: Odluka o formiranju Vojske Srpske Republike BiH donesena je 12. maja 1992. godine na Skupštini srpskog naroda u BiH koja je održana u Banjoj Luci. Ovakva odluka je bila iznuđena jer je rukovodstvo Savezne Republike Jugoslavije odlučilo da svoje vojne efektive koji su se nalazili na teritoriji BiH povuče sa prostora te republike u periodu od 04. do 19. maja, a oružana dejstva hrvatskih i muslimanskih jedinica usmjerena protiv srpskog naroda poprimala su sve veće razmjere. Posljednjeg dana tog roka teritoriju Hercegovine napustile su sve jedinice i pojedinci 13. korpusa JNA, a komandu nad oružanim formacijama koje su ostale preuzeo je Hercegovački korpus, te se taj datum obilježava kao dan njegovog osnivanja.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: