Otvaranje izložbe Borjane Mrđe „Dekorativna sopstva“ | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Otvaranje izložbe Borjane Mrđe „Dekorativna sopstva“

Izvor: KC Trebinje | Datum:12.06.2023.

Kulturni centar Trebinje i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstaviće trebinjskoj publici izložbu banjalučke umjetnice Borjane Mrđe „Dekorativna sopstva“ u subotu, 17. juna u 20 časova.

 

Ovaj umjetnički projekat je prošle godine tokom maja i juna bio prezentovan u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Izložbom „Dekorativna sopstva“ nastavlja se uspješna saradnja između ove dvije institucije kulture koje grade dinamičnu savremenu umjetničku scenu i jačaju kulturnu politiku Republike Srpske.

Radovi u mediju slika, slika-objekata, crteža i video instalacije, koje obuhvata izložba rađeni su za doktorski umjetnički projekat na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Polazna tačka oko koje se gradi cjelokupni koncept izložbe jeste košulja kao predmet porodičnog nasljeđa, koju je umjetnica dobila od bake prije njene smrti. Košulja je nijemi svjedok individualnog i kolektivnog identiteta, koju je nosilo tri generacije žena i u koju su upisani događaji i intimni doživljaji vremena u kojem su one živjele. Na ovaj način umjetnica preispituje odjevni proces odvajanjem od samog tijela, povezujući mitološke konstrukcije i porodičnu istoriju sa trenutnim okolnostima u kojima haljina postaje dekorativna površina otvorena za različita upisivanja kodova.

Odjeća je kao predmet kulture povezana sa konstruisanjem identiteta, a posmatra se kao specifična slika prostora i vremena, koja povezuje pojmove individualnog, kolektivnog i univerzalnog. Praznina (figuralna) koja je podjednako privlačna i uznemirujuća dobija kvalitet koji je istovremeno vanvremenski i neposredan, prolazan i trajan, ukazujući nam na tijela koja samo privremeno borave u odjeći i arhitektonskom prostoru. Umjetnica nam u konačnici ukazuje na prolaznost, kako tijela, tako i odjeće, odnosno materije uopšte, pokušavajući da kroz radove rekonstruiše i sačuva određena sjećanja.

Kustos izložbe je viša kustoskinja MSURS Lana Pavlović.

Izložba Borjane Mrđe „Dekorativna sopstva“ biće otvorena do 1. jula.

O umjetnici:

Borjana Mrđa je rođena u Banjaluci 1982. godine. Diplomirala i magistrirala  na Odsjeku za slikarstvo Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci radi kao vanredni profesor na predmetima Slikanje i Crtanje na prvom i drugom ciklusu studija. Doktorski studij je završila na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2020. godine.

U svojoj umjetničkoj praksi bavi se različitim vrstama proizvodnje, upotrebe, značenja i pojavnosti tjelesne slike u vremenu i prostoru. Mediji koje koristi u ovom postupku su crtež, slika, objekat/skulptura, video i animacija.

Od 2007. godine aktivno izlaže samostalno i grupno (Banja Luka, Beograd, Zagreb, Ankona, Beč, Baltimor, Hamburg, Njujork, Tirana, Umag, Pula, Berlin itd.). Odabrane samostalne izložbe su Reanimacija slike (Univerzitetski kampus BL, 2007) i Promjenljivo tijelo (Muzej savremene umjetnosti RS, 2012). Odabrane grupne izložbe su Terminal 00 (Ada Street Gallery, London, 2008), Arrivi e partenze (Mole Vanvitelliana, Ankona, 2012), Vrijeme je stalo (Multimeridijan, Galerija Aneks, Galery Luka, Pula, 2012), Bring In Take Out Living Archive, Open Systems, Beč, 2012), Pejzaži u susjedstvu (SC galerija, Zagreb 2013), Dekodiranje (Galerija Miodrag Dado Đurić, Cetinje, 2014), Contemporary Thesaurus (Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, 2016), 3 Generations of women artists perform (Threshold artspace, Perth Concert Hall, 2017), Percepcije. Cvijet je najljepši kad je neubran (Muzej savremene umjetnosti RS, 2019).

Odabrana predavanja su The hesitating body (Deutsches Hygiene-Museum, Dresden, 2013), Weg mit kunst (Künstlerwerkgemeinschaft, Kaiserslautern, 2014), Balkan art (Robert Gordon University, Gray’s School of Art, Aberdeen, 2017).

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: