Narodna biblioteka Nevesinje svečano obilježila vijek postojanja | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Narodna biblioteka Nevesinje svečano obilježila vijek postojanja

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:15.06.2023.

Narodna biblioteka Nevesinje obilježila je 100 godina postojanja, a u čast velikog jubileja sinoć je u sali Centra za kulturu „Nebojša Glogovac“ održana svečana akademija.

 

 

Direktor Biblioteke Siniša Kilibarda istakao je da knjižni fond broji 30.000 knjiga i izrazio nadu da će Biblioteka u budućnosti raditi još bolje.

– Obećavam da ćemo u budućnosti raditi i više i bolje, da Biblioteka postane centralna ustanova kulture u našem gradu. Posebnu pažnju posvetićemo radu sa djecom i omladinom- rekao je Kilibarda.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović naglasio je da su se kroz istoriju ovog mjesta smjenjivala carstva i države, ali da su knjiga i kultura ostale.

– Danas, u uslovima Interneta i društvenih mreža, biblioteke i knjige su malo izgubile na značaju, ali ja se nadam da će knjiga ostati neprevaziđena i vjerujem da je čovjekov najbolji prijatelj- zaključio je Avdalović.

U ime Društva bibliotekara Republike Srpske rukovodstvu Narodne biblioteke Nevesinje čestitke je prenijela Snježana Galinac. Ona je naglasila da postojanje od jednog vijeka svjedoči da se i prije tih 100 godina mudra hercegovačka glava dosjetila da se kultura i očuvanje kulturne baštine održava i podržava.

– U digitalnoj eri, u kojoj informacije putuju brzinom svjetlosti, najveći izazov za biblioteke je očuvati mjesto i značaj u društvu. Narodna biblioteka Nevesinje u tome je uspjela. O tome svjedoči ovo veče i brojne manifestacije, koje se organizuju pod njenim okriljem- rekla je Galinac.

Gost večeri bio je poznati srpski pjesnik Đorđo Sladoje. On je uputio čestitke Biblioteci povodom rijetkog jubileja i svojim stihovima obogatio ovo kulturno veče.

U opstanak knjige Sladoje ne sumnja, jer, kako kaže, sve što je pametno na društvenim mrežama potiče upravo iz knjige.

Na svečanoj akademiji, u čast vijeka postojanja, Narodna biblioteka Nevesinje uručila je plaketu za izuzetan doprinos u razvoju kulture Nevesinja nastavnici srpskog jezika u penziji Silviji Žerajić.

Žerajićeva se zahvalila na ovom lijepom priznanju. Prisjetila se kako je prije 60 godina krivudavim makadamskim putem došla u Nevesinje, radni vijek provela u Osnovnoj školi „Risto Proroković“ i sve te godine bila član nevesinjske biblioteke.

Biblioteci je poželjela još mnogo uspjeha i novih jubileja. Omladini je savjetovala da u knjizi pronalazi više radosti i zadovoljstva, a ostalim sugrađanima preporučila da budu vjerni čitaoci.

Učesnici programa svečane akademije povodom obilježavanja 100 godina postojanja Narodne biblioteke Nevesinje bili su pjesnik Sreten Vidaković, Miloš Milošević, etno grupe „Simonida“ i “ Sveti Dimitrije“, mali hor Muzičke škole i članovi recitatorske sekcije osnovne škole. Program je vodila Ljilja Ivezić.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Društva bibliotekara RS, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Mostara, hercegovačkih biblioteka, Opštine Nevesinje, Crkvene opštine Nevesinje i lokalnih ustanova i preduzeća.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: