Slika "Kosovka devojka" izložena u Konaku knjeginje Ljubice | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Slika "Kosovka devojka" izložena u Konaku knjeginje Ljubice

Izvor: RTRS | Datum:28.06.2023.

Čuvena slika Uroša Predića "Kosovka devojka" je povodom Vidovdana, samo danas od 18:00, izložena u Konaku knjeginje Ljubice, koji je tim povodom posetila ministarska kulture Maja Gojković.
 

Prilikom posjete, u prisustvu direktorke Muzeja grada Beograda Jelene Medaković, Gojković se zahvalila toj ustanovi što je prihvatila njenu inicijativu da ekskluzivno prikažu "na veliki srpski praznik Vidovdan ikoničnu sliku Predića".

- Slika na poseban način prikazuje dostojanstvo, čast i veliku ljubav prema otadžbini. U isto vrijeme možemo da sažmemo svu tugu jednog naroda - istakla je Gojković.

Prema njenim riječima, "Kosovka devojka" je univerzalna, jer prikazuje "sva stradanja srpskog naroda kroz istoriju, a sa druge strane dostojanstvo i odlučnost da se uvijek iznova rađamo".

Predić (1857-1953) je "Kosovku devojku" naslikao po porudžbini Kola srpskih sredstava u vrijeme Prvog svjetskog rata, a Muzej grada Beograda je djelo otkupio 1940. godine.

Gojković je podsetila da je Prediću kao model i nadahnuće poslužila Beograđanka Leposava Stanković, i da je povodom njene smrti 1995. godine list Politika objavio da "Umrla je Kosovka devojka".

- Toliko istorije imamo u sebi, nismo ni svjesni. Ponosna sam na politiku koja razvija i obnavlja kulturu sećanja kod nas. Kultura sećanja mora biti i ovakav čin prikazivanja predivnih slika nastalih iz delova naših istorije - naglasila je ministarka.

Ocijenivši da je Predićeva slika vanvremenska i da je "srpska Mona Liza", Gojković je podsjetila da je bila toliko popularna da su nekad u humanitarne svrhe prodavane razglednice sa reprodukcijom, dok nove generacije "Kosovku devojku" znaju sa omota albuma Bijelog dugmeta iz 1984. godine.

Gojković je rekla da je danas razgovarala sa Medaković i da su u toku pripreme kako bi u narednih nekoliko godina bio završetak rekonstrukcije i adaptacije novog prostor Muzeja grada Beograda.

Prema njenim riječima, tada bi "Kosovka devojka" trebalo da "dobije svoje mjesto u stalnoj postavci".


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: