Vuk Janković bronzani na matematičkoj olimpijadi u Japanu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Vuk Janković bronzani na matematičkoj olimpijadi u Japanu

Izvor: radio Trebinje | Datum:12.07.2023.

Trebinjac Vuk Janković osvojio je bronzanu medalju na 64. Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu, koja se ove godine održala u Japanu.

 

Talentovani petnaestogodišnjak je ovaj rezultat ostvario u konkurenciji 600 matematičara, uzrasta do 20 godina iz 112 zemalja.

Vuk je bio dio Olimpijskog matematičkog tima BiH, u kojem je bilo i pet srednjoškolaca, koji su, zahvaljujući vrhunskom znanju, naročito iz geometrije, osvojili i jednu srebrnu i još tri bronzane medalje te jednu počasnu pohvalu.

Srebro je pripalo Andreju Krčmaru, učeniku prvog razreda srednje škole, koji je ostvario najbolji individualni rezultat učenika iz Bosne i Hercegovine još od 2014. godine.

Bronzane medalje, pored Vuka Jankovića, osvojili su i Ervin Macić, Mirnes Fehrić i Benjamin Mujkić, dok je počasnu pohvalu dobio Harun Alibegović.

Bosna i Hercegovina je osvojila 36. mjesto, što je isti ekipni rezultat kao prethodne godine, te najbolji u posljednjih 20 godina. Najbolja je tradicionalno bila ekipa Kine, ispred Sjedinjinih Američkih država i Južne Koreje. Srbija je zauzela 42. mjesto, Hrvatska 52. mjesto, a Crna Gora 96. mjesto.

Odlazak učenika na međunarodnu matematičku olimpijadu finansijski su podržali Republički pedagoški zavod Republike Srpske i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: