Počinje 66. Festival festivala: Smotra najboljih amaterskih pozorišta iz regiona | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Počinje 66. Festival festivala: Smotra najboljih amaterskih pozorišta iz regiona

Izvor: radio Trebinje | Datum:21.07.2023.

U Kulturnom centru Trebinje večeras počinje 66. Festival festivala - smotra najboljih amaterskih pozorišnih ostvarenja iz Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Festival će u 20:30 časova svečano otvoriti gradonačelnik Trebinja i predsjednik Umjetničkog savjeta Festivala festivala Mirko Ćurić.

Takmičarski dio programa otvara komad “Dragi umetnici”, teatra “Čekori” iz Skoplja, rađen po tekstu Leonida Zorina, u režiji Maje Đurčevske.

Prethodno će, u galeriji Kulturnog centra, od 20 časova, biti otvorena izložba "Festivalski vremeplov u fotografiji - Magija ispisana svjetlom".

Do četvrtka, 27. jula, na sceni Kulturnog centra Trebinje biće izvedeno još šest takmičarskih predstava ansambala iz Retkovaca i Županje „Pljusak“, Bijelog Polja „Kokoška“, Travnika „Oblaci“, Beograda „Večernja ruža“, Petrovca na Mlavi „Putujuće pozorište Šopalović“, i Trebinja „Pomračenje“.

Sve predstave počinju u 20:30 časova.

Žiri Festivala festivala, radi u sastavu: Egon Savin, reditelj, profesor Ljubo Božović, dramski umjetnik i Božidar Zečević, dramaturg i reditelj najboljima će dodijeliti nagrade Festivala festivala 'Zlatne maske', a voditelj razgovora o festivalskim predstavama, koji će biti organizovani svake večeri na platou Kulturnog centra, biće reditelj Aleksandar Volić.

Prema propozicijama Festivala, „Zlatne maske“ se dodjeljuju za najbolju predstavu u cjelini, najbolje rediteljsko ostvarenje, najbolju mušku i žensku ulogu, najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i kostimografiju, najbolju autorsku muziku ili dobar izbor muzike u funkciji predstave, kao i za najbolju kolektivnu igru.

Najbolju predstavu festivala, po svom izboru, nagradiće i žiri publike, u sastavu: Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu Grada Trebinja, Ratomir Mijanović, Zoran Milošević, Jelena Prtilo i Dragan Živanić. Žiri publike će birati i najboljeg protagonistu večeri.

Uručenje nagrada i svečano zatvaranje festivala je u četvrtak, 27. jula, nakon tradicionalne izložbe Foto-kino kluba Trebinje „Festival u objektivu“, od 23 časa.

U bogatom pratećem programu Festivala biće priređene izložbe, promocije knjiga i časopisa, a biće odigrana i predstava “Mnogo buke oko svačega” Omladinskog pozorišta iz Bileće.

Ni ove godine na ulicama Trebinja neće izostati muzičko-scenski performansi Ulično pozorište - pučki teatar „Ibijevo ćoše“, u izvođenju glumaca i ostalih umjetnika iz pozorišta koja nastupaju u zvaničnom programu. Kralj Ibi je, po tradiciji, glumac Darko Kurtović, a organizator i reditelj programa Ana Grigorović iz Beograda.

Izvršni producenti festivala su Centar za informisanje i obrazovanje Trebinje i Kulturni centar Trebinje, a pokrovitelj Grad Trebinje.

Festivalska dešavanja mogu se pratiti na stranici FESTIVAL FESTIVALA 2023 na portalu Radio Trebinja, kao i u programu Radio Trebinja, u emisiji „Festivalska hronika“, svakodnevno, od 17 časova.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: