Pjesnici za Sergejev nezaborav | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Pjesnici za Sergejev nezaborav

Izvor: radio Trebinje | Datum:04.08.2023.

U Ljubinju se već čitavu deceniju održavanjem književnih susreta čuva sjećanje na Sergeja Ćuka, ljubinjskog pjesnika.

Tako je bilo i večeras, po deseti put, u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ i Narodne biblioteke „Dr Ljubo Mihić“ u Ljubinju je održana ova tradicionalna kulturna manifestacija, Sergejevi književni susreti.  

Veliki broj Ljubinjaca, onih iz zavičaja kao i onih iz drugih krajeva, što su se tu zatekli na ljetnjem odmoru, pratio je, u gradskom parku, jubilarne, desete Sergejeve susrete, posvećene ljubinjskom pjesniku i kulturnom radniku Sergeju Ćuku. Večeras je promovisana i zbirka pjesama „Pjesnici Sergeju“, u kojoj su objavljene pjesme mnogih autora, a posvećene Sergeju Ćuku.

„Muku svoju nosim već deset godina ali sam večeras ponosan. Brojni pjesnici su objavljivali svoje pjesme posvećene mom Sergeju. Prije par godina sinula mi je ideja da ih prikupim i objavim u jednoj zbirci. Konačno sam se ohrabrio da to uradim, ove godine, za jubilarne Desete Sergejeve susrete. Neki od ovih pjesnika žive u Hercegovini, neki u Srbiji, a ima ih u Njemačkoj, Švedskoj, Engleskoj, Kanadi. Iz svog srca su ubrali cvijet ljubavi, upleli ga u mirisni pjesnički vijenac koji će vječno ostati u ovoj knjizi i širiti ljubav na svim mjestima gdje dopre ova zbirka”, rekao je Sergejev otac, profesor Ratomir Ćuk.

A Sergejevi stihovi žive, potvrdio nam je to profesor Ćuk.

„Neke od pjesama Sergejevih ljudi recituju. Jedna Ljubinjka mi je pričala, da su u Kanadi kod naše Crkve, na druženju recitovali Sergejevu pjesmu 'Rođen u kamenu'. Da, poezija živi, knjige se i danas traže i idu u svijet. I ovo večeras je dokaz”, dodaje profesor Ćuk.

Kroz stihove i pjesme na ovoj, najvećoj ljetnjoj kulturnoj manifestaciji u gradu pod Radovinjom, Sergeja su se još jednom sjetili brojni hercegovački pjesnici a uz zvuk gitare, poznate stihove u pjesmu je pretočio Goran Duka.

Susretima je prisustvovao i načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić kao i gosti iz susjednih opština ali i pjesnici svih generacija.

Prvog dana, desetih Sergejevih književnih susreta u prostorijama Biblioteke biće otvorena izložba slika akademskog slikara Jovana Aleksića iz Bileće, na kojoj se ovaj mladi umjetnik predstavio sa svojim umjetničkim radovima.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: