Olgica Cice dobitnik ''Povelje kneginje Milice'' za rukopis novog romana ''Iskre u tami'' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Olgica Cice dobitnik ''Povelje kneginje Milice'' za rukopis novog romana ''Iskre u tami''

Izvor: radio trebinje | Datum:31.08.2023.

Našoj sugrađanki, prozaisti i poetesi Olgici Cice, ovih dana uručena je nagrada “Povelja kneginje Milice”, koju dodjeljuje Udruženje srpskih književnica iz Niša - za rukopis njenog novog romana “Iskre u tami”.

 

Riječ je o prvonagrađenom od ukupno 46 prijavljenih rukopisa na konkursu ovog Udruženja.

“Pisala sam ovaj roman u možda najtežim trenucima svoga života, nakon smrti voljene osobe. Bilo mi je potrebno da ‘zagrizem’ nešto krupno, da se preselim na neki drugi kolosijek da bih sve to izdržala, a izborila sam se pisanjem - onim što umijem da radim. Uz moje dugogodišnje iskustvo, koje sam stekla posmatrajući život, i u ovom slučaju, ljude sa hendikepom, koji su, na neki način, u društvu obilježeni, nose svoj dio tereta i svoj veliki krst i komunicirajući s njima, slagala sam njihovu, ali i priču o svom životu i tegobama, od koje je nastala neobična proza”, pojašnjava Cice za Radio Trebinje.

U fokusu novog proznog ostvarenja, ističe, su obični ljudi koji se sjajno bore sa sobom i svojim slabostima u društvu u kojem emocije blijede i smatraju se prevaziđenim.

“Počinjemo da ličimo na robote. Hoću da budem demode i da pred sobom nosim ovo svoje srce kao transparent sa ljekovitim biljem, ono uvijek nekome treba“, poručuje Cice.

Ne žuri sa objavljivanjem novog, 12. po redu književnog djela.

“Iz objektivnih razloga, morala sam da odustanem od besplatnog štampanja romana, kao provonagrađenog na konkursu, rukopis ću ostaviti jedno vrijeme da odstoji, mislim da je vrijedan. Mnogo mi znači ova nagrada jer je to potvrda da sam uradila nešto što vrijedi. Nije mi prva nagrada za prozu, ali jeste veliki podsticaj da radim dalje. Bilo kakvo stvaralaštvo, pozitivan rad, daje čovjeku razlog da živi dalje”, smatra Cice.

Ona navodi da planira skoru promociju zbirke pjesama “Pričaj sa sobom”, koja je, uz finansijsku podršku Grada Trebinja, ljetos izašla iz štampe.

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: