Otvorena izložba radova austrijskog umjetnika 'Grad bez kvaliteta' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Otvorena izložba radova austrijskog umjetnika 'Grad bez kvaliteta'

Izvor: Radio Trebinje | Datum:17.09.2023.

U okviru „Superexposure 03“, u galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena je izložba radova Volfganga Lernera, umjetnika iz Austrije pod nazivom „Grad bez kvaliteta“, inspirisana romanom Roberta Musila „Čovjek bez svojstva“.

Ovo je treća godina kako Kulturni centar organizuje Kampus za fotografiju i savremenu umjetnost pod nazivom „Superekspozicija“, a sam naziv je nastao od jedne vrste termina koji se koristi u fotografiji u jednoj tehnici za otvor blende.

Prema riječima direktora Kulturnog centra Miljana Vukovića, na prvom Kampusu postavljeni su temelji, jer je želja da ovo bude jedna vrsta odgovora na nezaobilaznost fotografije u savremenom vizuelnom jeziku i u savremenoj vizuelnoj komunikaciji.

„Predavači su birani da imaju jednu vrstu sopstvenog odgovora i sopstvene vrste upotrebe fotografije u svom umjetničkom jeziku i u svakodnevnom umjetničkom govoru. Svaki od predavača ima različit pristup u upotrebi fotografije kao neke vrste svog umjetničkog jezika. Svi su oni vezani za fotografiju, ali na način da je neko koristi u klasičnom obliku, kao fotograf do onog ko to koristi samo kao polazište za neko ishodište ili neki krajnji rezultat u svom nekom likovnom ili poetici koju radi" rekao je Vuković.

Volfgang Lerner, koji je predavač istakao je da je polaznicima Kampusa predstavio svoje prve radove dok je bio student, a onda je pokazao kako je tekao razvoj ideja bavljenja fotografijom na različite načine.

„Od prvih studentskih dana do danas u tematskom smislu se nije mnogo promijenilo. Ja se od početka svoje prakse bavim urbanim pejzažima i istraživanjem različitih gradova. Ta se istraživanja u većini kreću od velikih metropola kao urbanih centara na međunarodnom nivou, a kroz istraživanja me zanima ono što je danas moderno, a to su putovanja. Ta putovanja širom svijeta ja kroz fotografiju istražujem i pronalazim zajedničke tačke svim tim metropolama. Ova izložba se bavi Trstom i moj plan je da još prikupljam dodatno materijala o Trstu i da dopunim izložbu“, kazao je Lerner.

Prvi put je u Hercegovini, a prije par godina izlagao je u Banjaluci, a bio je i u Sarajevu.

„Prvih par dana sam istraživao okolinu Trebinja, a dva dana sam obilazio urbani dio Trebinja i oko grada. Sada filtriram sve ono što sam doživio i vidjeću šta iz svega toga može biti kao projekat kojim bih se bavio u umjetničkom smislu. Trebinje je veoma specifično u odnosu na gradove u kojima sam ranije bio i sam krajolik i pejzaž koji ga okružuje je drugačiji u odnosu na većinu evropskih gradova u kojima sam radio projekte“, objasnio je Lerner.

Volfgang Lerner je rođen 1980. godine u Beču, gdje je završio Univerzitet primjenjenih umjetnosti. Do sada je imao više samostalnih i kolektivnih izložbi u Austriji, Rusiji, Velikoj Britaniji, Meksiku…

Dobitnik je prestižne Henkelove nagrade za mlade umjetnike.

Treći kampus za fotografiju i savremenu umjetnost „Superexposure 03“ organizuje Kulturni centar Trebinje, uz podršku Ministarstva za prosvjetu i kulturu Republike Srpske, Grada Trebinja i Austrijskog kulturnog foruma, a prisustvuje 15 studenata iz BiH, Crne Gore i Srbije.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: