U Gacku počinju 20. 'Ćorovićevi susreti' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Gacku počinju 20. 'Ćorovićevi susreti'

Izvor: RTRS | Datum:20.09.2023.

Manifestacija "Ćorovićevi susreti" počinju sutra svečanom akademijom u Domu kulture u Gacku od 20.00 časova.

O dobitniku nagrade ove godine odlučivao je žiri u sastavu Miloš Ković, Radmilo Pekić i Borivoje Milošević.

Nagrađenu knjigu ''Sveti kralj Milutin'' radilo je 16 autora , a objavila je Zadužbina Svetog manastira Hilandara.

Uredništvo je povjereno Srđanu Pirivatriću, Smilji Marjanović Dušanić i Danici Popović.

I ove godine u okviru ''Ćorovićevih susreta'' biće održan Međunarodni naučni skup istoričara.

Najavljujući program manifestacije u ''Razbudilniku'' Radija Republike Srpske, Radomir Vučković iz SPKD Prosvjeta Gacko, naglasio je da je tema ovogodišnjeg skupa ''Znameniti Hercegovci kroz istoriju''.

- Ova tema se ne može obraditi za jednu, pa ni deset godina, ali mi smo oslučili da je obrađujemo u narednim godinama, što je naišlo na veliko odobravanje stručne javnosti. Ove godine prijavilo se 25 istoričara, ali mi smo odabrali 13 referata za izlaganje, od toga je 10 originalnih radova - istakao je Vučković.

Ćorovićevi susreti trajaće do subote, 23.septembra, a tog dana biće predstavljen i Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Banjaluci.

- Ovom predstavljanju u Narodnoj biblioteci u Gracku, prisustvovaće učesnici okruglog stola ''Srpska proza danas'', koji se održava i Bileći, kao i pomenutog naučnog skupa istoričara. Jedan od važnih događaja je i predstavljanje Prosvjetinih izdanja i časopisa ''Nova Zora'', koji izdaju odbori SPKD Prosvjeta u Gacko, u Bileći, u manastiru Sv. Petar Zimonjić u Gacku - naglasio je Vučković.

Važna kulturna i naučna saradnja biće potvrđena prisustvovom predstavnika Matice Srpske u Novom Sadu, koji će predstaviti manifestaciju ''Lenkin prsten'', ali i dobitnika nagrade Skender Kulenović za životno djelo, Blagoja Bakovića i glumaca Srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: