U Narodnoj biblioteci Trebinje Dan otvorenih vrata za sve prvačiće | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Narodnoj biblioteci Trebinje Dan otvorenih vrata za sve prvačiće

Izvor: radio trebinje | Datum:26.09.2023.

Povodom Evropskog dana jezika, danas je u Narodnoj biblioteci Trebinje, organizovan Dan otvorenih vrata. Ovu kulturno-obrazovnu ustanovu, posjetili su učenici trebinjskih osnovnih škola koje su bibliotekari upoznali sa svim odjeljenjima biblioteke i poslovima koje oni rade.

Sa djecom su razgovarali i o načinu iznajmljivanja knjiga u biblioteci, koliko je važno da čitaju i na taj način stiču lijepe navike te kako bi trebalo da se odnose prema knjigama.

Vesna Đurić, bibliotekar Narodne biblioteke Trebinje je istakla da su prvačiće upoznali i sa bogatim fondom knjiga koje imaju na stranim jezicima.

„Ovo je idealna prilika da danas ugostimo sve prvačiće iz našeg grada, da ih upoznamo šta to Narodne biblioteka nudi za njihov uzrast. Naravno, danas je Evropski dan jezika pa smo im pokazali i literaturu na drugim jezicima koja je za njihov uzrast. U Odjeljenju za stranu knjigu raspolažemo, zaista, bogatim fondom. Ono što je nama najbitnije i zašto smo se odlučili da i danas ugostimo prvačiće, jeste ta naša tendencija da radimo sa mladima od najranijeg uzrasta, da ih što više privučemo knjizi, pisanoj riječi, biblioteci. Dokaz da to predano radimo su naše edukativne radionice, za koje je upis u toku“, navela je ona.

Pozvala je djecu uzrasta od sedam do 12 godina, da se prijave za pohađanje ovih radionica, na kojima će moći da, kroz igru i zabavu, savladaju pravilan izgovor, recitaciju, bonton, lijepo izražavanje i kreativno pisanje.

Učenici su pokazali zavidno znanje o tome čemu služi biblioteka, kako mogu da postanu njeni članovi, koje sve knjige mogu da pozajme, a najviše su bili zainteresovani za priču o tome kako treba da čuvamo knjige.

Ana Koprivica, prvačić Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ nam je rekla kako bi trebalo da se ophodimo prema knjigama.

„Ne smijemo da jedemo dok čitamo neku knjigu, ne smijemo ih bacati i davati drugoj djeci koja bi ih mogla uništiti“, jasna je ova djevojčica.

Pavle Kurajica je prvi put u biblioteci, najviše mu se dopada odjeljenje gdje su knjige za njegov uzrast.

„Danas ću postati član biblioteke i odmah ću iznajmiti jednu knjigu koju sam vidio ovdje na stolu“, kaže Pavle.

Njegova drugarica iz razreda Jana Uljarević kaže da su danas upoznali bibliotekare.

„Meni je ovdje baš fino sa bibliotekarom, sa učiteljicom i drugarima. Danas smo vidjeli mnogo zanimljivih knjiga“, rekla je Jana.

Evropski dan jezika obilježava se svake godine 26. spetembra, u cilju promocije višejezičnosti u cijeloj Evropi i učenja jezika bez obzira na godine i okruženje.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: