U Bileći predstavljena knjiga 'Miris škije' o životu u hercegovačkim selima | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Bileći predstavljena knjiga 'Miris škije' o životu u hercegovačkim selima

Izvor: radio Trebinje | Datum:03.10.2023.

Knjiga Bilećanina Branka Aleksića "Miris škije", koja se sastoji od kratkih priča o životu u hercegovačkim selima u prošlosti, predstavljena je bilećkoj publici.

Aleksić je rekao da je u toj, kao i u prethodnoj knjizi istog naslova, kroz kratke priče koje su istinite ili usko vezane za istinu, pokušao da nastavi prikaz hercegovačkog sela iz vremena kada je ono bilo izuzetno živo i kada je u svakoj kući živjelo od 10 do čak 20 ljudi.

- Miris škije je, u stvari, miris hercegovačke duše. Priče iz ove knjige su smještene u jednom vremenskom periodu u kome je škija bila samo izgovor da se odmori od teških seoskih poslova, između dva tovara, između dvije brazde - izjavio je Aleksić novinarima tokom sinoćnje promocije.

On je rekao da se škija ili duvan u tom periodu nisu smatrali porokom, već je to hercegovački seljak radio da bi odmorio i ljude i stoku za vrijeme teških radova.

- Hercegovački domaćin u to vrijeme bio je domaćin jedne patrijarhalne zajednice u kojoj je bilo i do 20 čeljadi i bio je strog i gradio autoritet, a sve s ciljem da sačuva tu zajednicu i njegova riječ se nije poricala - rekao je Aleksić, opisujući tradicionalnog hercegovačkog domaćina.

Aleksić je rekao da je prva knjiga, pod istim naslovom, objavljena prije četiri godine i obje se sastoje od devedesetak priča, među kojim ima i onih iz vremena turske i austrougarske okupacije ovih prostora, pa sve do sedamdesetih godina prošlog vijeka.

On je najavio da će nastaviti da sakuplja ove priče i da ih obrađuje kako bi nekadašnji način života na hercegovačkim selima bio sačuvan od zaborava.

Recenzent knjige Miroslav Radovanović rekao je da Aleksićeva knjiga "miriše srpski i nostalgijom za jednim vremenom koje je iščezlo", navodeći da je autor učinio veliku stvar što je tim kratkim pričama, koje obuhvataju period duži od dva vijeka spasio to vrijeme od zaborava.

- Hercegovac je besmrtan, a istočna Hercegovina je srpska Sparta i ona je to kroz istoriju dokazala, čuvajući tradiciju, običaje i svoj narod. Mislim da su ovdje najbolji vitezovi srpskog naroda iz tog perioda - ocijenio je Radovanović.

Aleksićeva knjiga promovisana je sinoć u Bileći, u organizaciji bilećkog Zavičajnog kluba "Osvit", a ranije i u Nevesinju, Berkovićima i Trebinju.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: