U Trebinju organizovani Dani Srbije u Republici Srpskoj – “Što se bore misli moje” | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Trebinju organizovani Dani Srbije u Republici Srpskoj – “Što se bore misli moje”

Izvor: radio Trebinje | Datum:16.11.2023.

Muzičko – scenskim programom “Što se bore misli moje” i projekcijom istoimenog filma, u Kulturnom centru Trebinje večeras je obilježena kulturna manifestacija “Dani Srbije u Republici Srpskoj”.

Ovom kulturno – umjetničkom cjelinom obilježava se jubilej 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića.

Načelnik Odjeljenja za kulturu Slađana Skočajić izrazila je zadovoljstvo što je grad Trebinje među onima koje je Srbija uključila u ovaj program, dodajući da su ranije učestvovali u programu "Dana Srpske u Srbiji", što im je bila velika čast.

"Ovo što je Srbija pripremila za Republiku Srpsku je veliki poklon i veliko iznenađenje", istakla je Skočajićeva, ističući da je film koji je prikazan kvalitetan, a od Srbije je predložen za nagradu "Oskar".

Ona je dodala da će u okviru manifestacije "Dani Srbije u Srpskoj" 23. novembra u Muzeju Hercegovine biti priređeno veče za ljubitelje izvorne i tradicionalne muzike, a 28. novembra pjesničko veče Dejana Aleksića i Gordane Timotijević.

Glumac i producent Peđa Milojević rekao je da je jedinstvena kultura bitna stvar između Srbije i Republike Srpske, navodeći da je programom "Što se bore misli moje" u okviru koga je prikazan i istoimeni film obilježeno 200 godina od rođenja knjaza Mihaila.

"Posebno mi je drago što su ministarstva kulture Srpske i Srbije prepoznala Trebinje kao jedan od centara srpske kulture sa obje strane Drine", rekao je Milojević, dodavši da je muzički program prilagođen dobu knjaza Mihajla, ali i onom što je napravio u prosvjetiteljstvu.

U bioskopu Kulturnog centra prikazan je film “Što se bore misli moje”, reditelja Milorada Milinkovića. Ovaj istorijski i politički triler, čiji scenario potpisuju Milinković i Dragoljub Stojković govori o periodu života kneza Mihaila Obrenovića neposredno prije i za vrijeme atentata. Kneza Mihaila tumači Dragan Mićalović, dok ostale uloge istorijskih ličnosti igraju Miloš Timotijević, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Aleksandar Srećković, Tamara Krcunović, Nenad Okanović i drugi. Film “Što se bore misli moje” je po odluci selekcione komisije Filmskog centra Srbije kandidat Srbije za prestižnu nagradu Oskar u konkurenciji za međunarodni film.

Nakon filma održan je muzičko – scenski programom “Što se bore misli moje”,  dramsko – muzički “preplet” istorijskog i romansiranog “kazivanja” o državničkoj mudrosti, prosvetiteljskoj širini, ali i tragičnoj sudbini kneza Mihaila Obrenovića. Riječ je o muzičkim izvedbama starogradskih i izvornih numera popularnih na tadašnjem dvoru. Atmosferu boemske Skadarlije, Starog dvora i narodnih sabora na sceni dočarali su istaknute vokalne umjetnice Vesna Dimić i Biljana Petković uz gitarsku pratnju Zorana Veljkovića, dok su dramske dijelove izvodili glumci Sonja Damnjanović i Predrag Milojević.

Kulturnu manifestaciju “Dani Srbije u Republici Srpskoj” – “Što se bore misli moje” organizovali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Trebinje.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: