Jedan od najtragičnijih domaćih filmova snimljen po istinitom događaju: Pravi ubica pobjegao iz zatvora u Foči | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Jedan od najtragičnijih domaćih filmova snimljen po istinitom događaju: Pravi ubica pobjegao iz zatvora u Foči

Izvor: glas srpske | Datum:30.11.2023.

Ljubitelji jugoslovenskih filmova, “Kuduza” svrstavaju u najmučnije filmove, a čitava priča dodatno poprima jezivu notu budući da je scenario rađen po istinitoj priči...

 

 

Film “Kuduz” spada u klasike jugoslovenske kinematografije, a snimljen je prije pune 34 godine, tačnije 1989. godine. Režirao ga je Ademir Kenović, a scenario su pisali Ademir Kenović i Abdulah Sidran. 

“Kuduz” spada u jedan od najtežih naših filmova, a svakome ko ga je barem jednom pogledao jasno je i zašto. Film je snimljen po istinitim događajima, i prati tešku sudbinu Junuza Keče, u filmu Bećira Kuduza, kojeg je maestralno odigrao Slobodan Ćustić. 

Scenario je rađen po istinitom događaju koji je potresao tadašnju Jugoslaviju, budući da se radi o “svirepom ubici mekog srca”, kako su tada novinari nazivali Junuza Keča. U malom selu nadomak Hadžića u Bosni i Hercegovini, 1985. godine bolesno ljubomorni Junuz usmrtio je svoju suprugu Rasemu Fazlibašić, u filmu nazvana Badema i čiji lik tumači Snežana Bogdanović. 

Zločin je izvršio tako što je svirepo, sa čak sedam uboda nožem, iskasapio jetru i pluća svoje supruge i polomio joj tri rebra, a motiv ubistva bila je ljubomora. Nakon što je počinio do tada nezapamćen zločin na ovim prostorima, ubica se godinu dana skrivao po okolnim šumama BiH. 

Koliko se film “Kuduz” razlikuje od stvarne tragedije?

U ostvarenju Ademira Kenovića, jednostavnom naracijom prati se tok događaja koji se dešavaju nakon što Bećir Kuduz izlazi iz zatvora gdje je ležao zbog napada na policijskog službenika. Po izlasku na slobodu, Kuduz se zaljubljuje u slobodoumnu Bademu, koja želi da se prekvalifikuje u konobaricu. Kuduz je takođe prikazan kao čovjek bez prevelikih ambicija. Radio je fizičke poslove kako bi prehranio sebe, suprugu Bademu, ali i njenu ćerku Amelu koju je prihvatio kao svoje dijete. 

Bećir Kuduz nije mario za činjenicu da je Badema prije njega bila u braku čak pet puta, a identitet oca njene ćerke joj je bio nepoznat. Ipak, slobodno ponašanje Bademe navelo ga je da počne da sumnja u njenu vjernost, te se javila ljubomora...

 

 
 

Pred kraj filma, Kuduz saznaje da ga Badema vara sa šarmantim Alijom Gorom (lik tumači Branko Đurić Đura), te se odlučuje da je ubije. Na filmu scena ubistva je prikazana tako što Bećir pronalazi Bademu u kamp prikolici i iza zatvorenih vrata, nakon kraćeg komešanja ubija suprugu, stvarnost je ipak bila daleko brutalnija. 

Policija je Rasemu pronašla u zaključanoj sobi, a njeno beživotno tijelo ležalo je na podu pored kreveta. Ispod nje je bio pokrivač natopljen krvlju. Te noći policija je u Raseminoj tašni našla i dokument o razvodu braka od Keče. Nakon što je počinio užasan zločin, i u stvarnom životu i na filmu, ubica je pobjegao, te je uspio punih godinu dana da se skriva po šumama u okolini Hadžića. Poslije godinu dana, uhapšen je i smješten u zatvor u Foči. 

Rasema Fazlibašić, odnosno Badema Kuduz, bila je žena za koju je Kečo rekao da je “volio više nego sebe”, a ambivalentnost njegove ličnosti najbolje je pokazana preko brutalnosti i nevjerovatne ljubavi koju je Kečo razvio prema Raseminoj ćerki Saneli.

- A more l' se, bolan, sanjat' ono čega nema?- riječi su koje je Junuz Kečo navodno izgovorio reditelju Ademiru Kenoviću kada ga je posjetio u zatvoru u Foči 11. 7. 1988. godine.

Kako se dalje navodi, zatvorski psiholozi su Junuzu dali dijagnozu “debila”, a zanimljivo je da je upravo Kečo bio prva osoba koja je u zatvoru pogledala film “Kuduz”. Tom prilikom je navodno rekao da mu je velika želja da što više ljudi pogleda film, jer se u njemu nalaze razlozi zbog kojih je usmrtio svoju suprugu iako ju je volio, rekavši “Kuduz nije kriv”. 

Svirepi ubica uspio da pobjegne iz zatvora

Početkom devedesetih, tačnije 1993. godine Junuz Kečo uspio je da pobegne iz zatvora u Foči. Dugo se nije znalo gdje je pobjegao i da li je živ, a kasnije se saznalo da je sve vrijeme živio sa svojom pastorkom Sanelom, čijoj je majci oduzeo život. Prema nekim pisanjima, u avgustu 1993. godine Sanela, tada četrnaestogodišnjakinja, i pedesetogodišnji Kečo su poginuli od snajperskog metka u selu Gojkovac nadomak Lepenice. Pronađeni su mrtvi na livadi, držeći se za ruke, a sahranjeni su na groblju “Mokrine” jedno pored drugog.

Uloge u filmu “Kuduz” tumačila velika imena jugoslovenske kinematografije

Pored Slobodana Ćustića koji je tumačio naslovnu ulogu, Snežana Bogdanović se posebno istakla u ulozi Bademe. Za ovu ulogu glumica je osvojila Zlatnu arenu u Puli 1989. godine za najbolju glumicu. 

Pored Ćustića i Bogdanovićeve, u filmu se pojavljuje i pokojni Mustafa Nadarević u ulozi milicionera Šemsa, kao i Branko Đurić Đura koji je tumačio lik Bademinog ljubavnika Alije Gora,


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: