Gradski trg u Nevesinju krasiće veličanstveni spomenik borcima za slobodu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Gradski trg u Nevesinju krasiće veličanstveni spomenik borcima za slobodu

Izvor: www.opstinanevesinje.rs | Datum:06.02.2017.

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje usvojena je Odluka o izgradnji Centralnog spomen obilježja na Gradskom trgu čime je praktično počela procedura za realizaciju ovog projekta.

Načelnik opštine Milenko Avdalović očekuje da spomenik bude završen do Mitrovdana, najupečatljivijeg datuma iz novije istorije Nevesinja. On je najavio da će uskoro biti potpisan ugovor sa poznatim akademskim vajarom Miodragom Živkovićem čije su skulptorsko rješenje spomenika izabrali građani Nevesinja 2001. godine.

Avdalović kaže da će realizacija projekata koštati oko 150.000 KM, pri čemu će iz opštinskog budžeta biti izdvojeno 100.000 KM. On podsjeća da je za izgradnju spomenika na Gradskom trgu dobijena saglasnost boračkih organizacija i udruženja, kulturnih i javnih radnika i građana Nevesinja.

Osnovna forma spomenika je jedan jednostavan oblik u vidu portala srpskih srednjovjekovnih manastira, jedna vrsta srpske kapije. U središtu spomenika nalazi se monumentalna figura ustanika, ratnika i zaštitnika koji čuva i brani svoj dom, narod i njegovu slobodu. Pored figure ratnika značajan element likovne strukture spomenika čini i puška, koja predstavlja simbol nevesinjskog ustanka.

Ovaj originalni i impresivni monument visok 4,5 metara treba da simbolizuje sve nevesinjske ustanke i kontinuitet srpskog duhovnog bića i tradicije. Miodrag Živković je najpoznatiji živi vajar u Srbiji. Autor je Spomen kompleksa „Sutjeska“, Spomenika strijeljanim đacima u Kragujevcu, skulpture Vuka Karadžića u Loznici, Spomenika Kralju Nikoli u Nikšiću, Skulpture majke u Egiptu, te spomenika srpskim borcima u Brčkom, Bijeljini, Prijedoru, Derventi, Modriči, Mrkonjić Gradu i drugih spomeničkih ostvarenja.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: