Muzej Hercegovine: Izložba fotografija 'Crkve brvnare – čuvari tradicije' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Muzej Hercegovine: Izložba fotografija 'Crkve brvnare – čuvari tradicije'

Izvor: radio Trebinje | Datum:17.01.2024.

U Galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje sutra će biti otvorena izložba fotografija „Crkve brvnare – čuvari tradicije”, autora Stanka Kostića, umjetničkog fotografa iz Beograda.

Kroz fotografije na izložbi autor predstavlja arhitektonsko nasljeđe i umijeće tadašnjih majstora u gradnji crkvi brvnara. Izložba želi da ukaže i na veliki istorijski značaj ovih objekata narodne sakralne arhitekture. Gradnja crkvi brvnara je prirodni nastavak stare, narodne neimarske tradicije sa veoma ograničenim resursima i prema trenutnim mogućnostima naroda tokom viševjekovnog perioda borbe za duhovni i fizički opstanak. One su imale veliki značaj za narod, jer je crkva u teškim vremenima nakon propasti blistave srpske srednjovjekovne države, bila mjesto okupljanja, vjerovanja i nade u opstanak.

Stanko Kostić je više od stotinu puta samostalno izlagao u Srbiji i inostranstvu, a učestvovao je i u preko sedamdeset kolektivnih izložbi. Možemo reći da je tradicija osnovna inspiracija, kada se radi o umjetničkoj, publicističkoj, i drugim oblastima kojima se Kostić bavi. Za svoj rad je više puta nagrađivan. Utemeljio je dva legata.

Izložba fotografija može se pogledati do 7. februara.

Nakon otvaranja izložbe biće održano predavanje „Od narodne kuće do narodne crkve” - o zajedničkom poreklu kuće i hrama u tradicionalnoj arhitekturi - dr Tihomira Obradovića, diplomiranog inženjera arhitekture.

Početak je u 19 časova.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: