ODRŽANO 13. NEVESINJSKO SIJELO U BEOGRADU: U znaku jubileja – 150 godina od donošenja odluke za dizanje Hercegovačkog ustanka | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

ODRŽANO 13. NEVESINJSKO SIJELO U BEOGRADU: U znaku jubileja – 150 godina od donošenja odluke za dizanje Hercegovačkog ustanka

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodna Hercegovina | Datum:25.02.2024.

Nevesinje je u svakoj prilici sinonim za slobodu srpske Hercegovine.

U velikoj sali beogradskog restorana „Mali vikend” u petak 23. februara 2024. godine okupilo se više od 350 ljudi na tradicionalnom sijelu Nevesinjaca, koje je proteklo u znaku obilježavanja jubileja – 150 godina od donošenja odluke za dizanje Nevesinjskog ustanka.

Zavičajni sabor koji se ove godine održao po 13. put započeo je blagoslovom sveštenika Lazara Manigode.

Domaćin ovogodišnjeg sijela i predsjednik skupštine udruženja Nevesinjaca Svetko Kovač je u svojoj besjedi pozdravio prisutne zvanice i predstavio učesnike programa.

Naglasio je da Nevesinjci nastoje da dostojno obilježe brojne datume iz slavne slobodarske prošlosti.

– Na inicijativu udruženja krajem prošle godine postavljena je spomen-tabla u Nevesinjskoj ulici. Tako je imenovana od 1895. godine, povodom 2o godišnjice Nevesinjke puške. Ulica od svog nastanka nikad nije mijenjala ime, a danas predstavlja jednu od najljepših na Vračaru – rekao je Kovač.

On je podsjetio i da je ovo prvo sijelo Navesinjaca bez velikog zavičajnog pregaoca i neimara Žarka Samardžića koji se preselio u vječnost.

Načelnik opštine Milenko Avdalović i narodni poslanik Ilija Tamindžija
Višečlanu delegaciju iz Nevesinja predvodili su narodni poslanici Ilija Tamindžija i Ognjen Kuljić, načelnik opštine Milenko Avdalović, zamjenik načelnika Bogdan Botić, kao i načelnici u lokalnoj samoupravi Milutin Samardžić i Aleksa Grahovac.

Pozdrave iz Hercegovine prenio je načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović. On je istakao da Nevesinjci ne zaboravljaju imena Jovana Gutića, Simuna Zečevića i Miloša Kešelja, hercegovačkih izaslanika koji su bili odabrani da zatraže municiju i oružje od Knjaza Nikole.

– Idemo u susret 150 godišnjici Nevesinjske puške koju ćemo, ako Bog da, dogodine obilježiti zajedno sa Republikom Srbijom i Crnom Gorom. U tome nam najveću pomoć pružaju članovi Udruženja Nevesinjaca u Beogradu – rekao je Avdalović.

 

U centralnom dijelu programa proslavljeni srpski glumac Nebojša Kundačina čitao je zapise srpskog pisca i istoričara Rista Prorokovića koji je u knjizi „Nevesinjska buna 1874. i početak ustanka 1875. godine“ pisao o narodnom dogovoru koji se desio na praznik Male Gospojine kod biogradske crkve, a na kome je iskazana jasna želja da se pokrene ustanak.

Sjećanje na ustanike i hercegovačke slobodare nastavljeno je stihovima Bora Grahovca i njegove pjesme „Nevesinjska puška“ u izvedbi Ognjena Stojanovića, najboljeg mladog guslara iz Republike Srpske.

Gangu i duh zavičaja donijeli su članovi muške pjevačke grupe „Nevesinje“.

Poseban pečat večeri dale su sestre Jana i Elena Crnomarković, koje su došle iz Novog Sada i prvi put nastupile na Nevesinjskom sijelu. Svojim glasom i pojavom odavno su osvojile srca ljubitelja etno muzike. Muzički obrazovane Jana i Elena su osvojile brojne nagrade. S obzirom da je njihov otac Dalibor, rodom iz Sanskog Mosta, darovite sestre su često nastupale na zavičajnim skupovima Srba Krajišnika.

Elena i Jana sa Draganom Budalić i majkom Draženkom (desno)
U medijima su opisivane kao „krajiški biseri vojvođanske ravnice“. Međutim, na ovaj skup nisu došle slučajno. Naime, njihova majka Draženka (djevojački Miljanić) je rođena Nevesinjka.

Za dominaciju omladine u programu potrudili su se članovi grupe Sveti Dimitrije koju sa velikim uspjehom predvodi Dragana Budalić.

 

Grupa Sveti Dimitrije osnovana prije 24 godine
Kako nam je objasnila etno grupa „Sveti Dimitrije“ je nastala 2000. godine na inicijativu tadašnjeg nevesinjskog paroha Radivoja Krulja, a bila je sastavljena od nekoliko članova hora koji je djelovao pri sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Nevesinju. Jedna od njih je bila Dragana. Kako su prolazile godine bilo je prirodno da se sastav grupe mijenja, a po ocjeni naše sagovornice u periodu od 24 godine, kroz grupu je prošlo oko stotinjak članova.


– Naša grupa danas ima 32 člana, jer smo pored starijeg sastava formirali i mlađu grupu koju čine djeca uzrasta od 9 do 12 godina. Članovi grupe ujedno pohađaju i muzičku školu „Sveti Roman Melod“ koja je u Nevesinju formirana 2005. godine – ispričala nam je Dragana. Dodala je da je etno grupa Sveti Dimitrije, povodom 20 godina rada, publikovala CD sa izvornim hercegovačkim pjesmama.

 

U sklopu programa izvorne pjesme je izvela ženska pjevačka grupa „Durmitorke“ koju predvodi Rajka Popović.

Pjesnik Miro Kovač iz Nevesinja je iz svoje zbirke „Progovor“ kazivao stihove pjesme „Nevesinje“.

Goste je sjajno zabavio Mitar Đerić Laki. On je čitao probrane aforizme iz svoje knjige „Mini-malac“ za koju je dobio nagradu „Radoje Domanović“ za najbolje satirično djelo u 2022. godini.

 

Članice grupe Sveti Dimitrije Ana Bulajić i Ivana Đerić su pod budnim okom Bora Mišeljića dijelile sreću na vrlo bogatoj tomboli. Najsrećniji su kući ponijeli sir torotan, pršut i gusle.

 
Domaćin večeri Sretko Kovač se zahvalio prijateljima udruženja i uručio prigodne poklone Draganu i Batu Kešelju (štamparija AMD sistem), Milisavu Đurasoviću (firma MDD iz Novog Sada), Iliji Tamindžiji (Hidroelektrana „Trebišnjica“), Ognjenu Kuljiću (Elektrohercegovina a.d. Trebinje), Miodragu Linti (predsjedniku Saveza Srba iz regiona), Strahinji Kukiću (predsjedniku skupštine GO Savski venac), kao i medijskim radnicima Bojanu Đokiću (TV Front) i Trifku Ćoroviću (Slobodna Hercegovina).

 

Ovom skupu je prisustvovao i veliki broj prijatelja Nevesinja iz Srbije, između ostalih bivši narodni poslanik i odedavno nosilac Medalje za zasluge Dejan Stošić, kao i predsjednici i predstavnici bratskih hercegovačkih udruženja Gacka, Ljubinja, Kalinovika, Mostara, Novog Sada, Zrenjanina, Vršca i Banjaluke.

 

Najveće aplauze dobio je Željko Vukajlović, vođa puta grupe Nevesinjaca koja je specijalno za ovu priliku stigla iz Njemačke.

Veselje je trajalo do duboko u noć, a za zabavni dio programa bio je zadužen muzički orkestar sa vokalnim solistima Milicom Krsmanović i Milojem Bubanjom.

 

Program su veoma nadahnuto vodile Anđelija Drvendžija i Dragana Budalić.

 

IZVOR: SLOBODNA HERCEGOVINA

 

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: