UDRUŽENJE TREBINJACA: Tribina „Luka Ćelović – život i djelo“ biće održana u Rektoratu BU prije Blagovijesti | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

UDRUŽENJE TREBINJACA: Tribina „Luka Ćelović – život i djelo“ biće održana u Rektoratu BU prije Blagovijesti

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodna Hercegovina | Datum:24.02.2017.

U  drugoj polovini marta u Svečanoj sali Beogradskog univerziteta biće održana tribina  „Luka Ćelović – život i djelo“, promocija knjige Dragana Kovača „Pogaženi testament“. Tom prilikom biće predstavljena inicijativa da jedna ulica srpske prestonice ponese naziv Luke Ćelovića Trebinjca, kao i da se ustanovi nagrada za donatorstvo – rekao je za SH Žarko J. Ratković, predsjednik Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu.

Predsjednik Udruženja Trebinjaca „Jovan Dučić“ u Beogradu Žarko J. Ratković, pjesnik Božidar M. Glogovac i profesor Milovan Pecelj posjetili su Rektorat Beogradskog Univerziteta gdje ih je primio prorektor dr Živan Lazović.             

Kako smo saznali od predsjednika Udruženja Žarka J. Ratkovića na sastanku je dogovoreno da se prije Blagovijesti u svečanoj sali  Rektorata Beogradskog Univerziteta održi tribina o Luki Ćeloviću na kojoj će biti promovisana i knjiga trebinjskog doktora Dragana Kovača „Pogaženi testament“.

– Tribina pod nazivom „Luka Ćelović – život i djelo“ biće održana u svečanoj sali Rektorata koju krasi slika Luke Ćelovića u prirodnoj veličini, a tom prilikom biće i ozvaničena inicijativa za ustanovljenje nagrade za donatorstvo koja će ponijeti ime najvećeg dobrotvora Beogradskog Univerziteta – kaže Ratković.

NAKON SASTANKA U REKTORATU STIGLI I NA IZLOŽBU FOTOGRAFIJA „S VEROM U BOGA I KAMEN“: Božidar M. Glogovac i Žarko J. Ratković

On kaže da to nije jedini način da se Beograd oduži Luki Ćeloviću Trebinjcu koji je svu svoju imovinu poklonio Beogradskom Univerzitetu.

–  Luka je bio vizionar i davno je život tadašnjeg Beograda organizovao u Savamaloj. Udruženje Trebinjaca „Jovan Dučić“ smatra da bi upravo na prostoru budućeg Beograda na vodi jedna od ulica trebala da ponese ime Luke Ćelovića  – rekao je Ratković koji je podsjetio da je Ćelović jedini od slavnih ljudi podno Leotara ponio nadimak Trebinjac.

– Danas se svaki Trebinjac u Beogradu osjeća ponosno na pomen Luke Ćelovića, zato ne sumnjam da će svečana sala Rektorata biti ispunjena, a ovim činom ćemo ukazati pažnju na neke davno zaboravljene ljudske vrijednosti – zaključio je Ratković.


Tekst i foto: Trifko Ćorović


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: