Muzej Hercegovine: Izložba modela živog svijeta 'PRIRODA NA DODIR' | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Muzej Hercegovine: Izložba modela živog svijeta 'PRIRODA NA DODIR'

Izvor: radio Trebinje | Datum:20.03.2024.

U Muzeju Hercegovine Trebinje u četvrtak, 21. marta sa početkom u 19 časova biće otvorena izložba Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, pod nazivom Izložba modela živog svijeta "PRIRODA NA DODIR“, organizovane u saradnji ove dvije ustanove.

Izložba omogućava da se pomoću dodira i zvuka dočara više nego što se može pogledom. Posjetiocima su eksponati opisani riječima, a kroz dodir može se doživjeti oblik i tekstura.

Riječima su opisani na dva načina – tekstualnim dijelom na panoima uz svaki eksponat i pomoću zvučnog zapisa koji posjetilac aktivira pomoću QR koda. Svaki eksponat ima svoj QR kod, čijim se skeniranjem dolazi do video prezentacije o datoj vrsti, koja se otvara na mobilnim uređajima.

Većina predstavnika živog svijeta na izložbi su modeli uvećani u odnosu na prirodnu veličinu. Škorpija, bogomoljka su 50 cm dugački, a daždevnjaci i više. Na sporama mahovina, koje se u prirodi ne vide golim okom, mogu se uočiti pravilne površinske strukture. Tu je i jedan predstavnik ribljeg svijeta i predstavnici gmizavaca, ptica, a sisari su predstavljeni delfinom.

Najmnogobrojnije su gljive, kod kojih je prikazana, kroz više vjernih kopija, sva raznolikost oblika ovih organizama koji nisu ni biljke ni životinje.

Izložba će biti otvorena do 7. maja.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: