Izložba „Priroda na dodir“: Replike životinja, biljaka i gljiva u Muzeju Hercegovine | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Izložba „Priroda na dodir“: Replike životinja, biljaka i gljiva u Muzeju Hercegovine

Izvor: HERCEG TV | Datum:22.03.2024.

Izložba modela živog svijeta pod nazivom „Priroda na dodir“ Prirodnjačkog muzeja Crne Gore večeras je otvorena u Muzeju Hercegovine Trebinje.

Izložbu čine replike životinjskih vrsta, gljiva i biljaka, od kojih je većina modela uvećana u odnosu na prirodnu veličinu.

Natalija Čadženović, direktor Prirodnjačkog muzeja Crne Gore kaže da je ovo jedna posebna, inovativna i jedinstvena izložba koja je namijenjena svim uzrasnim kategorijama, ali i osobama sa invaliditetom.

„Željeli smo da je prilagodimo upotpunosti ranjivim kategorijama društva i da omogućimo posjetiocima, koji ne mogu da diraju muzejske predemete, da to učine na ovoj izložbi. Cilj nam je bio da prikažemo prirodno i kulturno bogastvo Crne Gore. Ovo je prvo predstavljanje izložbe u Republici Srpskoj, nakon čega će gostovati u Sarajevu“, navela je Čadženović.

Ona je dodala da svaki eksponat ima svoj QR kod, čijim se skeniranjem dolazi do video prezentacije o datoj vrsti, koja se otvara na mobilnim uređajima.

„Izložba omogućava da se pomoću dodira i zvuka dočara više nego što se može pogledom. Posjetiocima su eksponati opisani riječima, a kroz dodir može se doživjeti oblik i tekstura“, istakla je Čadženović.

Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine je rekla da ova izložba po mnogo segmenata obuhvata širok spektar publike, a posebno će privući pažnju najmlađe publike.

„Organizovaćemo za sve škole iz Trebinja i Hercegovine obilaske, jer djeca će moći više da saznaju o životinjama i da ih dodirnu. Ova izložba je bila izuzetno posjećena u svim gradovima u kojima je gostovala u Crnoj Gori i Srbiji, pa je to bio i jedan od razloga što smo omogućili i da hercegovačka publika pogleda ovu vrijednu izložbu“, navela je Grujić.

Izložba modela živog svijeta „Priroda na dodir“ u Muzeju Hercegovine Trebinje biće otvorena do 7. maja.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: