Veče posvećeno liku i djelu kompozitora svjetskog ranga Sergeju Vasiljeviču Rahmanjinovu | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Veče posvećeno liku i djelu kompozitora svjetskog ranga Sergeju Vasiljeviču Rahmanjinovu

Izvor: radio Trebinje | Datum:26.03.2024.

Povodom obilježavanja jubilarnih 70 godina postojanja i rada trebinjske Muzičke škole, večeras je u pozorišnoj sali Kulturnog centra priređeno Veče vokalno-instrumentalne muzike posvećeno Sergeju Vasiljeviču Rahmanjinovu.

Direktor Muzičke škole Trebinje Dušanka Babić je rekla da trebinjska publika do sada nije imala priliku da prisustvuje ovakvom koncertu.

„Ovo je prosvjetiteljski koncert, a večeras smo mogli čuti arije iz opera Sergeja Rahmanjinova, kao i zanimljive priče o njegovom životu i djelu. Učesnici su došli iz Crne Gore i Rusije, puno je truda uloženo da se ovo sve pripremi jer je program veoma zahtjevan“, navela je Babić.

Ona je podsjetila da je ovo drugi od sedam koncerata koje Muzička škola organizuje u čast velikog jubileja.

„Trebinjci znaju da prepoznaju kvalitetnu muziku i odazivaju se uvijek na kvalitetne koncerte. Muzička škola je kroz ovih 70 godina prolazila kroz mnoge teške trenutke, posebno što se tiče kadra, ali sada je situacija drugačija kada su naši učenici postali profesori i predaju u našoj školi. Moram istaći da škola nikada nije prekidala sa radom, a veliku pomoć smo imali od Muzičke škole Dubrovnik. Naš učenik, koji je sada na master studijama u Kragujevcu Dragan Jelačić će u srijedu, 27. marta u Muzeju Hercegovine prirediti koncert na harmonici“, dodala je Babić.

Kroz muzikološku priču Rahmanjinova, posljednjeg predstavnika romantizma i jednog od najznačajinih pijanista ikada trebinjsku publiku vodila je doc. dr muzikologije Sara Vujošević-Jovanović.

„Moram istaći da smo za večeras pripremili veoma interesantan repertoar, bavili smo se likom i djelom čuvenog kompozitora svjetskog ranga Sergeja Vasiljeviča Rahmanjinova. Samo na ovaj način možemo dati pravo mjesto klasičnoj muzici i postaviti je na pijadestal kakav ona i zaslužuje. Posljednjih godina nastupamo kao ansambl širom Evrope i trudimo se da pravimo intelektualne koncepte koncerata, odnosno da konceptualno vodimo publiku kroz klasična djela, kroz lik i da se posvetimo intelektualno kompozitoru. Čestitala bih organizatoru, gospođi Babić na ovako temeljno pripremljenom festivalu, radi se o veoma značajnom jubileju ne samo za Trebinje, već za cijelu Republiku Srpsku“, kazala je doc. dr Sara Vujošević-Jovanović.

U programu su učestvovali Sara Vujošević-Jovanović, sopran, Dimitrije Grinih, bariton, Tanja Bogdanović, violina i Anja Abramović Vujović, klavir.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: