U Bileći otvorena izložba ikona 'Agios' Petre Kosnić | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

U Bileći otvorena izložba ikona 'Agios' Petre Kosnić

Izvor: Herceg TV | Datum:23.04.2024.

U Domu kulture u Bileći večeras je otvorena izložba ikona "Agios" autora Petre Kosnić, ikonopisca iz Beograda, na kojoj je predstavljeno 21 ikona.

Kosnićeva je rekla novinarima da je prvi put na izložbi predstavljena ikona Bogorodice Ljeviške koju je naslikala nakon izložbe u Kosovskoj Mitrovici.

"Ikonopis je najzahtevniji pravac koji umetnik treba da savlada", rekla je Kosnićeva i dodala da se ikonopis neprestano uči, a, osim akademskog znanja, potrebna je molitvena priprema.

Direktor bilećkog Doma kulture "Jevto Dedijer" Lazar Gnjato rekao je novinarima da u Bileći odavno nije bilo izložbe ikona.

On je istakao da je riječ o mladoj umjetnici sa bogatom karijerom koja je do sada imala više od 20 samostalnih izložbi.

"Još jedna zanimljivost koja nas posebno raduje jeste da je Petra Kosnić porijeklom Bilećanka", rekao je Gnjato.

Ovu neobično vrijednu izložbu otvorio je sveštenik bilećkog Hrama Svetog Save Branko Kalaba.

Petra Kosnić je završila Akademiju del Luso u Milanu, a nakon toga Akademiju Srpske pravoslavne crkve /SPC/ za umetnost i konzervaciju.

Paralelno je studirala Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu, gdje je, takođe, završila osnovne i master studije. Trenutno je na doktorskim studijama na katedri za liturgiku.

Do sada je naslikala više od 60 radova, koji se nalaze u crkvama i manastirima SPC, kao i u domovima vjernog naroda.

Osim trajno izloženih ikona u mnogim hramovima, imala je 20 samostalnih izložbi širom Balkana, a učestvovala je i na više od 40 grupnih izložbi. Trenutno živi i stvara u Beogradu.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: