Čarolija flaute u Muzeju Hercegovine | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Čarolija flaute u Muzeju Hercegovine

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:04.03.2017.

U Muzeju Hercegovine sinoć je održan koncert kvarteta flauta „Flutete“ iz Banja Luke, u kome je sadržaj muzičkih djela dočarala glumica Milica Dimitrić.

Četvoročlanu postavu „Fluteta“, osnovanu početkom 2014. godine čine Sunčica Lončar, Marija Pilipović, Nataša Vukojević i Deana Simić.

Na repertoaru su bila djela Vivaldija, Debisija, Rahja, Rozmana i našeg kompozitora Dalibora Đukića.

Koncert u Trebinju je održan u okviru projekta “Qatre ARTplus” koji je počeo novembra 2016. godine u Banjaluci kada je održan performans “Fluteta”.

Član kvarteta Sunčica Lončar kaže da projekat podrazumijeva spajanje muzike koju izvodi kvartet flauta sa drugim umjetnostima, likovnom i dramskom i cilj im je da se povežu sa drugim umjetnicima, kao i da doprinesu popularizaciji klasične muzike, pogotovo one za flautu.

Ona dodaje da se Milica Dimitrić odlično snašla u ulozi voditelja publike kroz muzički doživljaj.

„Naš performans sadrži izvođenje dijela za traverzo flaute, alt i pikolo, čiji sadržaj je pantomimom, glumom, stihovima i plesom dočarala Milica. Njena uloga je da doprinese boljem razumijevanju kompozitorove ideje i ovo je, svakako, jedan neobičan i ne tako čest vid interpretacije muzike i održavanja koncerata na našim prostorima“, navela je Lončareva, dodajući da će “Flutete” nakon Trebinja nastupiti u Istočnom Sarajevu.

Glumica Milica Dimitrić kaže da joj je čast što je sarađivala sa „Flutetama“, ne samo kao dramski umjetnik, već i kao muzičar, jer pored glume svira i violu.

„Moj zadatak je bio da budem vodič kroz jedno muzičko zbivanje. Cilj je da kroz pokret, ples i različite monologe publici dočaram ono što ‘Flutete’ donose u svojoj muzici. Nadam se da je publika uživala“, istakla je ova Banjalučanka, koja trenutno živi i radi u Trebinju.

Na repertoaru kvarteta su djela klasične muzike, ali i džez standardi, te popularna muzika 20. i 21. vijeka.

Ove flautistkinje je u kvartet spojila ljubav prema muziciranju u ansamblu. Iza Sunčice, Marije, Deane i Nataše su brojni pojedinačni uspjesi i koncerti u zemlji i inostranstvu.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: