Gran-pri i četiri nagrade za Omladinsko pozorište iz Bileće | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Gran-pri i četiri nagrade za Omladinsko pozorište iz Bileće

Izvor: Radio Bileća | Datum:24.04.2024.

Na 22. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH, koji se odigrao u Konjicu od 15. do 23. aprila u organizaciji Pozorišta „Neretva“, sinoć su dodijeljene nagrade.

 

 

Nagrada za izbor muzike i tonsku realizaciju dobila je predstava „Ožiljci“ Omladinskog pozorišta Bileća.
Nagrada za kolektivnu igru u kategoriji pozoriših grupa pripala je predstavi „Ožiljci“ Omladinskog pozorišta Bileća.
Nagrada za najboljeg glumca festivala pripala je Dejanu Radovanoviću.
Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje pripala je glumcu Omladinskog pozorišta Bileća Gojku Samardžiću.
Gran-pri za najbolju predstavu u cjelini pripao je predstavi „Ožiljci“ Omladinskog pozorišta Bileća, prenosi Radio Bileća.
Na Festivalu se takmičilo 26 pozorišnih predstava, 450 učesnika iz 19 gradova.

Omladinsko pozorište iz Bileće nastupilo je trećeg dana Festivala u srijedu, 17. aprila, s predstavom „Ožiljci“, u režiji Bojana Milidragovića. Pozorišna predstava „Ožiljci“ kroz krajnje savremen dramski postupak razmatra fenomen nasilja među mladima, istražuje njegove korijene, mehanizme, pojavne oblike, ali i tragične posljedice nasilnih odnosa. Tema nasilja u posljednje vrijeme nerijetko je obrađivana u dramskom stvaralaštvu mladih, međutim, predstava „Ožiljci“ Omladinskog pozorišta iz Bileće na nov i izrazito sugestivan način dramski oblikuje najvažna iskustva mladih koji su doživjeli nasilje, ili, s druge strane, i sami bili nasilnici. Ova predstava više govori kroz atmosferu, scenski pokret, metaforičko preispitivanje, eliptičnu glumačku igru, muziku i emocionalnu ekspresiju nego kroz tekst i jezik kao najvažnija sredstva dramskog izraza. I bez obzira na to što je dramski tekst sveden, ističe se jasna dramaturška kompozicija, koju čini pet scena. Svaka scena rezultat je istraživanja mladih bilećkih glumaca i zasnovana je na novinskim člancima, ali na književnim djelima (pripovijetke Iva Andrića“Deca“, Selme Parisi „Ko je to?“ i Jelene Tasić „Šestica“).

Omladinsko pozorište iz Bileće, koje djeluje u okviru JU Dom kulture “Jevto Dedijer“ Bileća, osnovano je tek prije nešto više od jedne godine i proizvelo je do sada dvije predstave, s kojima je nastupilo na pet festivala.

U predstavi igraju Gojko Samardžić, Lana Samardžić, Dejan Radovanović, Jana Radovanović, Anastasija Albijanić, Rada Koljivrat, Milica Šešlija, Mirko Kapetinić i Aleksandar Jokanović / Matija Stolica.
Majstori svjetla i tona: Miloš Stojanović i Miloš Milićević;
Scenografija: Anđela Janjić i Ivan Vučković;
Dizajn plakata: Stefan DŽeletović;
Majstor scene: Gojko Salatić;
Produkcija: JU Dom kulture „Jevto Dedijer“ Bileća i Udruženje građana „Eho“.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: