Izvedena opera "Despot Stefan" | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Izvedena opera "Despot Stefan"

Izvor: radio Trebinje | Datum:11.05.2024.

U trebinjskom Kulturnom centru Trebinje večeras je, u okviru manifestacije "Dani Svetog Vasilija", izvedena opera "Despot Stefan". Biranim muzičkim i poetskim izrazom u rimi na srpskom jeziku, opera govori o istorijskim ličnostima i događajima koji su u neposrednoj vezi sa  srednjovjekovnom istorijom Stare Hercegovine i Zete, posebno važnim za utemeljenje kulturnog i nacionalnog identiteta u regionu.

Pisac Zorica Kuburović, koja je napisala libreto opere, rekla je da je u pisanju teksta opere najinspirativniji dio života despota Stefana bilo njegovo zidanje Beograda.

"Svaki građanin Beograda morao je, da bi dobio dozvolu da se naseli u ovom gradu, da potpiše izjavu da će biti dostojan toga, da neće da psuje i da će pristojno da se ponaša. Dolazite do toga da je Beograd posvećen Bogorodici i građen je u slavu Boga na dar Bogorodici", rekla je Kuburovićeva.

Kompozitor opere Miroljub Aranđelović Rasinski rekao je da je životopis despota Stefana Lazarevića, izuzetne duhovne figure koja je mnogo učinila za srpski narod, vječita inspiracija.

Opera "Despot Stefan" napisana je u okviru projekta Ministarstva kulture Srbije, a recenziju libreta opere 2019. godine priredio je blaženopočivši vladika Atanasije.


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: