Anastasija iz Trebinja i Marija iz Gacka pobjednice Vaskršnjeg festivala u Nevesinju | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Anastasija iz Trebinja i Marija iz Gacka pobjednice Vaskršnjeg festivala u Nevesinju

Izvor: Ero | Foto: Radio gacko | Datum:23.05.2024.

 

U Centru za kulturu „Nebojša Glogovac“ održano je finalno veče Vaskršnjeg festivala srpske narodne i izvorne pjesme “KOL'KO SNAGE HUMSKA ZEMLjA IMA”.

 

Publika je ispratila nastupe 20 omladinaca koji su interpretirali najljepše izvorne i narodne pjesme, a tročlani žiri i ovog puta imao je težak zadatak, da izabere najbolje među takmičarima. Mladi talenti iz svih hercegovačkih gradova pokazali su velike muzičke sposobnosti i ljubav prema tradicionalnoj muzici. U programu ovogodišnjeg festivala učestvovali su izvođači od 8 do 20 godina koji su podijeljeni u dvije kategorije:

 

 

Pobjednica festivala u kategoriji od 8 do 13 godina je Marija Vrtikapa iz Gacka. Ona je za interpretaciju pjesme „Ajde Jano“ dobila najviše glasova stručnog žirija. Druga nagrada pripala je Dunji Mihić iz Nevesinja, a treća nagrada prema ocjeni stručnog žirija ide u ruke Dunje Davidović iz Gacka.

 

Najviše glasova publike u mlađoj kategoriji dobila je Jelena Radovanović iz Nevesinja. U kategoriji od 14 do 20 godina prvu nagradu je osvojila Anastasija Pajić iz Trebinja sa pjesmom „Gora ječi“. Druga nagrada je pripala Ivani Đerić iz Nevesinja koja je u ovoj kategoriji dobila i najveći broj glasova publike.Treće mjesto je zauzela Marija Ratković iz Trebinja.

 

Vaskršnji festival je otvorio načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović istakavši da ova manifestacija ima veliki značaj jer okuplja omladinu iz čitave Hercegovine. Direktor Centra za kulturu „Nebojša Glogovac“ Aleksandar Vuković je naglasio da je veoma ponosan na ovaj događaj koji njeguje tradiciju srpske narodne i izvorne pjesme.

 

„Zadovoljni smo jer smo stvorili uslove da mladi talenti mogu izaći na scenu i pokazati se pred publikom“, rekao je Vuković.

 

Pobjednica festivala u mlađoj kategoriji Marija Vrtikapa nije krila svoje oduševljenje što je osvojila prvo mjesto.

 

„Iako nisam očekivala da ću pobijediti, osjećam se odlično i stvarno sam oduševljena. Bilo je mnogo učesnika, svi su bili veoma dobri i iz Nevesinja nosim lijepe utiske“, istakla je Vrtikapa.

 

Trebinjka Anastasija Pajić, pobjednica u starijoj kategoriji, kaže da se muzikom bavi od malena i da joj je ova godina izuzetno uspješna.

 

„Imali smo mnogo takmičenja, a i ovo večeras je divno, atmosfera je bila prelijepa i publika je podržala svakog takmičara“, istakla je Pajić.

 

Kandidate na Vaskršnjem festivalu ocjenjivao je tročlani žiri: profesor solo pjevanja Jelena Aničić, profesor muzike Jelena Kilibarda i profesor muzičke kulture Miljan Gutović. U revijalnom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne muzičke škole „Sveti Roman Melod“ harmonikaši Srđan Spremo i Đorđe Manjak, kao i etno grupe „Simonida“ i „Sveti Dimitrije“. Organizatori ove tradicionalne manifestacije su: Osnovna muzička škola „Sveti Roman Melod“, Centar za kulturu “Nebojša Glogovac” i Crkvena opština Nevesinje. Pokrovitelj festivala je Opština Nevesinje.

 


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: