Počele pripreme za Festival "Kol'ko snage Humska zemlja ima" | Herceg Televizija Trebinje

Magazin - Kultura

Počele pripreme za Festival "Kol'ko snage Humska zemlja ima"

Datum:01.05.2015.
U Nevesinju je u toku prijavljivanje kandidata za deseti Festival srpske narodne pjesme „Kol'ko snage humska zemlja ima“.

Za ovogodišnju jubilarnu manifestaciju vlada veliko interesovanje u čitavoj Hercegovini, potvrdio je direktor Festivala Saša Stojanović.

Finale ovog svojevrsnog sabora muzičkih talenata i tradicije planirano je da se održi  19. maja, a već sada je poznato da će predsjednik žirija biti legendarni harmonikaš Ljubiša Pavković.

Već je prijavljeno  šezdesetak kandidata iz Mostara, Trebinja, Ljubinja, Kalinovika, Berkovića, Gacka i Nevesinja. Najmlađa kategorija su učenici od prvog do petog razreda, u drugoj grupi su osnovci do devetog razreda, a treća kategorija su takmičari do 20 godina starosti. Kvalifikacije će biti održane u Domu kulture 13. i 14. maja.

Festival „Kol'ko snage humska zemlja ima“ već čitavu deceniju se održava se pod pokroviteljstvom opštine Nevesinje i uz učešće mladih muzičkih talenata iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore. Organizatori ove manifestacije su Crkvena opština Nevesinje i Osnovna muzička škola „Sveti Roman Melod“.

Organizatori su potvrdili da će nagradni fond biti na nivou prošlogodišnjeg što znači da novčane nagrade iznose 3000 KM, a pobjednici će dobiti zlatnike Svetog Vasilija Ostroškog i zlatnike Presvete Bogorodice.

Osnovni cilj festivala je očuvanje i razvijanje nacionalne muzičke kulture. Festival ima za cilj i otkrivanje i promociju mladih talenata i razmjenu pedagoških iskustava u vaspitavanju budućih muzičkih stvaralaca.

Prošlogodišnje pobjednice festivala su Jovana Stanić iz Kalinovika,Sonja Babić iz Gacka i Jelena Grubačić iz Nevesinja.


Izvor: Radio Nevesinje


Kategorija: Kultura

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: